Szárnyal a cseh sörtermelés és -kivitel

2006.01.20. 15:41

A termelést elsősorban az export élénkíti, mely harmadik éve 20 százalék körül növekszik. A hagyományos piacok mellett az utóbbi években jelentősen nőtt a magyar, lengyel, orosz és amerikai kereslet is.

Tavaly ismét nőtt a cseh söripar termelése, de legfőképpen az exportja. A cseh sörfőzők szövetsége (CSPS) közleménye szerint az ágazat 1,9 milliárd liter sört állított elő, 1,5 százalékkal többet, mint tavaly. A kivitel tavaly lépte át első alkalommal a 300 millió literes határt. Az export ezzel már sorban a harmadik éve növekedett évi 20 százalék körüli mértékben.

A CSPS igazgatója, Jan Vesely az elkövetkező évekre is hasonló mértékű növekedési ütemet vár. A termelésnövelés motorját elsősorban az export növekedése adja, mivel a belföldi fogyasztás stagnálni látszik. Évi 160 literes egy főre eső fogyasztás mellett persze már nem is nagyon van hová fejlődni.

A cseh sör első számú felvevőpiacai Szlovákia, Németország és Nagy-Britannia. Az elmúlt néhány évben nagymértékben emelkedett az oroszországi, magyar, lengyel és amerikai kivitel is.

A befutott nagy márkanevek, a Plzensky prazdroj (Pilsner Urquell), Budvar (Budweiser) és Staropramen mellett az utóbbi időkben felfutott a kis sörfőzők exportja is. Az export jelentős növekedése elsősorban az uniós csatlakozás utáni vámhatár lebontásra vezethető vissza.

KAPCSOLÓDÓ CIKK