Rekordot döntött a közbeszerzés

2006.01.20. 7:30

Elsősorban az út- és autópálya-építéseknek, valamint az uniós támogatásokból megvalósuló fejlesztéseknek - melyek végrehajtására, bizonyos értékhatárok felett közbeszerzési eljárást kell lebonyolítaniuk a támogatott szervezeteknek - köszönhetően tavaly, mintegy 1500 milliárd forintot tett ki a közbeszerzések összértéke, ami 200 milliárddal több az előző évinél.

Ez az összérték 1996 óta, amióta létezik Magyarországon a közbeszerzés intézménye, a legnagyobb összeg. Az állami és uniós beruházások bővülése miatt idén, további növekedés várható, így az év végére az eljárások értéke elérheti az 1700 milliárdot - véli Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsa (KT) elnöke.

Az idei bővülést azonban némiképp visszaveti, hogy a január közepén hatályba lépett törvénymódosítás jelentősen - árubeszerzés és szolgáltatás esetén nettó 2 millió forintról 8 millióra, míg építési beruházásnál 10-ről 15 millió forintra - emeli az egyszerű közbeszerzési értékhatárokat, így az ezek alatti vásárlások kikerülnek a közbeszerzési körből.

Az 1500 milliárd forintból a nemzeti és közösségi közbeszerzések értéke 1292 milliárd forintot tesz ki, míg a fennmaradó, mintegy 200 milliárd az egyszerű - a nemzeti értékhatár alatti - eljárásoké, amelyek pontos összesítését csak májusban fejezi be a KT.

A tavalyi összérték a költségvetési kiadások negyedét, a GDP-nek pedig, mintegy 6 százalékát teszi ki, ám még van hova fejlődni, hiszen ez még mindig elmarad az EU régi tagállamainak 15 százalékos átlagától. Jelentősen nőtt tavaly a külföldi székhelyű ajánlattevők részesedése: az összérték több mint 15 százalékát - 198 milliárd forintot - nyertek el, szemben az egy évvel ezelőtti 4 százalékkal. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások részesedése 530 milliárd forintra rúg.

A korábbi évektől eltérően a közbeszerzések többségét nem nyílt, hanem tárgyalásos eljárás formájában bonyolították le. Ennek elsősorban az az oka, hogy az EU-konform közbeszerzési törvény lehetőséget adott - a nagy összegű beszerzéseket lebonyolító - közszolgáltatóknak, hogy tárgyalásos eljáráson állapodjanak meg az ajánlattevőkkel. Az eddig összesített 1300 milliárd forintból a közszolgáltatók 44 százalékkal, a központi költségvetési szervek és az önkormányzatok 22-22 százalékkal, a közjogi szervek 10 százalékkal részesedtek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK