Bokros: Szerkezeti reformok kellenek

2006.01.20. 15:16

Az államháztartás hiányát lefaragni, az államháztartás terjedelmét csökkenteni ma már nem lehet komoly szerkezeti reformok nélkül Magyarországon - mondta Bokros Lajos pénteken.

"Mindenki az államháztartási reformokat kéri számon, én azonban mindig arról beszélek, hogy öt fő feladat fogalmazódik meg: az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, az önkormányzati szektor reformja és csak a legvégén az adóreform" - mondta a volt pénzügyminiszter, a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója Kecskeméten, a megyei kereskedelmi és iparkamara évnyitó rendezvényén.

Bokros Lajos kiemelte: ha a költségvetés kiadási oldalát átszerkesztették, akkor meg lehet nézni, hogy ahhoz milyen formában szedjék be a közterheket, részben a költségvetésen keresztül, részben pedig közvetlenül a lakosságtól, nem adók formájában. Kijelentette, akkor van esély az euró 2010-es bevezetésére, ha az áprilisi választások után megalakuló kormány ezt megcsinálja, különben nincs.

A pénzügyi szakember elmondta: Magyarországon ma sokan azt mondják, hogy csoda van, mások csődről beszélnek, az igazság pedig a kettő között van.

Bokros Lajos rámutatott: az országban vannak olyan ágazatok, vállalkozások, szektorok, térségek, amelyeknek a növekedése, fejlődése töretlen. Ezek elsősorban a multinacionális vállalatok és a hozzájuk kapcsolódó exportorientált cégek - tette hozzá. Kifejtette, hogy más területeken, elsősorban a fejlődő, exportorientált cégekhez nem kapcsolódó kis- és közepes vállalkozásoknál, a mezőgazdaságban, az építőiparban viszont visszaesés, stagnálás figyelhető meg, amelyhez strukturális munkanélküliség kapcsolódik, növekvő szerkezeti feszültségekkel. Kettősség érvényesül: vannak fejlődési ékek és lemaradó szigetek - mutatott rá.

Bokros Lajos úgy vélekedett, Magyarországnak az utóbbi időben romlott a versenyképessége a többi felzárkózó, újonnan az Unióban tagságot nyert országhoz képest. Az ikerdeficit akadályozza a gazdasági növekedést és a felzárkózást - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK