A Földgázszállító korlátozhatja a fogyasztást

2006.01.20. 19:37

Amennyiben Oroszországban folytatódik, Magyarországon pedig tartóssá válik az előre jelzett hideg idő, a Földgázszállító Rt. fogyasztói korlátozást rendel szükség esetén a Magyar Energia Hivatal korlátozási rendeletének megfelelően - írja közleményében a Mol.

A Mol közleményében a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket idézi, amelyek szerint vasárnapra virradó éjjel erőteljes hidegfronttal és viharos északi széllel megérkezhet az a hideg levegő, amely Oroszországban és Ukrajnában idézett elő szokatlan időjárási körülményeket.

Ugyanakkor a Mol hangsúlyozza, hogy a magyar földgázszállító rendszer teljes kapacitásával rendelkezésre áll, noha az importforráshelyeken tapasztalható nagy hideg miatt már jelenleg is mintegy 20-25 százalékkal kevesebb földgáz érkezik Magyarországra. "Amennyiben Oroszországban és Ukrajnában nem enyhülő időjárás okán továbbra sem nő az átvehető import földgáz mennyisége, a Magyarországon előre jelzett hideg tartóssága esetén - a megnövekvő igények miatt - a rendelkezésre álló gáz mennyisége nem lesz elegendő az összes fogyasztó zavartalan ellátására" - áll a közleményben.

A Mol leszögezi: "a háztartási fogyasztók, egészségügyi és szociális intézmények, valamint távfűtőművek ellátása érdekében a rendszerirányítói jogokkal rendelkező Földgázszállító Rt. élni fog azzal a jogával, hogy szükség esetén fogyasztói korlátozást rendeljen el a Magyar Energia Hivatal által kiadott korlátozási rendeletnek megfelelően".

KAPCSOLÓDÓ CIKK