Megmentik a Transelektrót

2006.01.20. 12:08

Hitelezői konzorciumot hoznak létre a Transelektro megmentésére, és válságmenedzsmentet neveznek ki a cég élére - jelentette be pénteken délelőtt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Az állam szerepvállalását az indokolja, hogy állami bankok a cég fő hitelezői.

Válságmenedzsmentet neveznek ki a Transelektro élére a hitelezők, a kereskedelmi bankok pedig hétfőn döntenek a holding további finanszírozásáról - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azután, hogy tárgyalt a kereskedelmi bankok képviselőivel és a holding elnökével, Székely Péterrel.

A hitelezői konzorciumot Erdei Tamás, a Magyar Külkereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatója vezeti - jelentette be a miniszter. Hozzátette: a hitelező bankokkal együtt válságmenedzsmentet neveznek ki a Transelektro élére, emellett az MFB és az Eximbank átütemezi a cég hiteleit.

Kóka János hangsúlyozta: "Az állam, a kereskedelmi bankok és a tulajdonosok abban érdekeltek, hogy meg tudjuk menteni a Transelektrót, s ezzel a munkahelyeket, meg tudjuk óvni a Magyar Fejlesztési Bank befektetéseit és valamennyi bank hitelét."

Kóka János elmondta: a Transelektrónak mintegy 50 milliárd forintos rendelésállománya van, amely a jelenlegi helyzetben nem teljesíthető. Ugyanakkor felkérte a külképviseletek és az ITDH vezetőit, hogy a kereskedelemfejlesztési lehetőségeket aknázzák ki a Transelektro javára. Szerinte ugyanis az államnak feladata, hogy segítse a magyar vállalatokat, így a Transelektrót a külpiaci rendelések elnyerésében.

"A Transelektróhoz 47 milliárd forintos külső tőke- és hitelállomány kapcsolódik, amelyből az állami bankok több mint 22 milliárd forinttal részesednek, azaz az állam eddig 22 milliárd forinttal járult hozzá a cég működéséhez, tehát tulajdonosi szempontból is érdekeltek vagyunk a vállalat megmentésében" - fogalmazott Kóka János.

Fotó: EPA
Ötmillárd forint friss pénzre van szükség a Transelektro megmentésére

A likviditási válság megoldása érdekében összesen 5 milliárd forint friss pénzre van szüksége a csoportnak, de további hitelek, köztük állami pénzek csak a szükséges garanciák mellett nyújthatók - érvelt Kóka János. Az MFB és az Eximbank átütemezi a Transelektro hiteleit, miközben az Eximbank 1 milliárd forint többlethitelt is nyújt. Szükséges azonban, hogy a kereskedelmi bankok is ugyanezt tegyék, és friss pénzzel is segítsék a cég működését - tette hozzá.

A likviditási helyzet hosszú távú megoldása egy reorganizációs program, amelynek a Transelektro fenntartható fejlődésének pénzügyi hátterét is tartalmaznia kell - mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a cégcsoport tulajdonosai készek részt venni ebben a programban készpénzzel, illetve a tulajdonukban álló ingatlanportfólió jelzálog terhelésével.

Fotó: MTI
A Transelektro elnöke a dollár gyengülésével magarázza a kialkult helyzetet

A likviditási gondok okai között a magyar cégek alacsony tőkeellátottságát, a gyártott energetikai berendezések és közlekedési eszközök hosszú átfutási idejét, az ennek áthidalásához szükséges hiteleket, a dollárban kötött üzletek forintban számított értékének közel 30 százalékos csökkenését és a magas hitelkamatokat említette a Transelektro főtulajdonosa, Székely Péter.

"El kellett fogadnunk, hogy az állami és hitelezői segítség szigorúbb ellenőrzéssel jár együtt" - fogalmazott a Transelektro elnöke. Az Eximbank a csoport exportmegrendeléseit finanszírozza, s a jelenlegi 11 milliárd forintos hitelösszeget toldja meg további 1 milliárddal, ami tulajdonképpen a vevőktől később befolyó bevétel faktorálását jelenti - egészítette ki a miniszter információit Székely Péter.

A Transelektro elnöke szerint a csoport talpra állítása, illetve a  válságmenedzselés másfél-két évet vesz igénybe, és ennek részeként erőteljes külső tőkebevonásra van szükség.

"Az Európai Unió megmentési és szerkezetátalakítási támogatás címen lehetőséget ad arra, hogy állami mentőövet nyújtsunk egy cégnek, ha az indokolt" - felelte egy kérdésre Kóka János, hozzátéve, hogy abban a pillanatban, ahogy összeállt a hitelezők finanszírozási javaslata, ki kell kérni az EU jóváhagyását.