Már igénybe vehető az MFB újjáépítési hitele

Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság (MFB) a tavaszi árvíz okozta károk helyreállítási és újjáépítési munkálatainak költségfedezetére Újjáépítési hitelprogramot dolgozott ki, a kormány cselekvési programja alapján - tette közzé az MFB honlapján.
Vágólapra másolva!

A hitelprogram keretében az MFB kedvezményes hitelt nyújt az árvíz miatt kárt szenvedett önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek és természetes személyek részére. Hitelkérvényt csak a vis maior alapból és más forrásból nem megtérülő beruházások finanszírozására lehet benyújtani.

A hitelt 2 éves rendelkezésre tartási idővel, 3 éves türelmi idővel és maximum 25 éves lejárattal lehet igényelni. A hitel kamata 3 havi EURIBOR+legfeljebb 2,5 százalék/év, egyéb hiteldíjak nem kerülnek felszámolásra. A saját erő mértéke nincs előírva, de a hitelfelvevőnek igazolnia kell a beruházás megvalósításához szükséges források rendelkezésre állását. A kölcsönt minden esetben a kárt szenvedett ingatlan tulajdonosa igényelheti.

A hitel fedezetéül az MFB Rt. jelzálogjogot jegyez be a hitelből megvalósult vagyontárgyra; a hitelösszegre és 1 éves kamatára pedig 100 százalékos állami kezességvállalás szolgál további biztosítékul. A hiteligénylés feltétele még, hogy ilyen beruházás esetén szerződést kell kötni a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alappal. Kölcsönszerződés legkésőbb 2006. december 31-én köthető.

Az önkormányzatok a hitelt már augusztusban igényelhetik, közbeszerzési eljáráson kívül, közvetlenül az MFB Rt.-hez benyújtandó hitelkérelmi nyomtatványon. A gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek valamivel később, várhatóan 2006. szeptember 30-tól nyújthatják be kérelmeiket. Előbbiek az MFB Rt.-hez, a magánszemélyek pedig az értékesítésben részt vevő bankügynökökhöz.