Trükközni lehet a betéti kamatokkal

Vágólapra másolva!
A pénzügyi intézmények ügyfeleinek megtakarítási döntéseiknél ajánlott figyelembe venni az egységesített betétikamatláb-mutató (EBKM) mértékét. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beérkezett panaszok szerint gyakran félrevezetők a hirdetések.
Vágólapra másolva!

A hitelintézetektől a felügyelet elvárja, hogy az EBKM-et ne apró betűvel, az ügyfelek számára nehezen olvashatóan tüntessék fel hirdetéseikben, hanem a meghirdetett kamattal azonos méretben jelenítsék meg -tette közzét internetes honlapján a PSZÁF.

Eddig nem volt jellemző az egyévesnél hosszabb futamidejű betét. A kamatadó bevezetése miatt azonban most már többen is kínálnak olyan konstrukciókat, amelyek esetében a kamat és az EBKM jelentősen eltérhet. A felügyelethez az utóbbi időben több panasz érkezett az ügyfelektől, akik azt kifogásolták, hogy a megtakarítási konstrukciók hirdetéseiből nem mindig derül ki, hogy nem éves kamatról van szó - mondta Binder István szóvivő.

A felügyelet ezért tájékoztatót tett közzé honlapján a félrevezető megtakarítási ajánlatokról. Ebben felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy az utóbbi időben egyes szolgáltatók pénzügyi megtakarítási termékeiket (betétek, kötvények stb.) reklámozó hirdetéseikben olyan, kedvezőnek mutatkozó kamatot tesznek közzé, amely - az általános gyakorlattal szemben - nem a konstrukció tényleges éves kamatát tartalmazza. A meghirdetett kamatok így sok esetben nem hasonlíthatóak össze más pénzügyi termékek betéti kamataival. A hitelintézeteknek pedig kötelező hirdetéseikben feltüntetni az EBKM-et, amely egyéves időtartamra, összehasonlíthatóan mutatja a betétek tényleges kamatát. Felhívja továbbá a hitelintézetek figyelmét arra, hogy tartózkodjanak az ügyfeleket félrevezető hirdetésektől.

Ilyennek minősülnek azok a hirdetések, amelyekben nem éves kamatmértéket tesznek közzé, több különböző konstrukció jellemzőit keverik, vagy nem feltűnően és egyértelműen jelölik, hogy a meghirdetett kamat nem egy évre vonatkozik.

Még mindig lehet azonban olyan hirdetést találni, amelyben a hirdető kiemelkedő akciós fix kamatot ígér, összeghatártól függetlenül, kamatadó-mentesen. A kamat impozáns, de a hirdetésben két konstrukciót kevernek össze, és nem derül ki, hogy a kamat milyen időszakra vonatkozik (nem egy évre, hanem másfél évre) továbbá, hogy az egyes konstrukciók esetében az EBKM pontosan mennyi.

Illetve előfordul az is, hogy a vonzó kamat valóban egy évre szól, de csak az apró betűs lábjegyzetből derül ki, hogy ez kombinált megtakarítás, s a magas - csak a betéti részre vonatkozó - kamat feltétele a lekötött betét összegével megegyező értékű befektetési jegy vásárlása, amelynek hozama viszont már nem ismert.

Szakértők szerint célszerű volna a teljes hiteldíj-mutatóhoz (THM) hasonlóan az EKBM-re vonatkozóan is külön jogszabályban megfogalmazni a követelményeket.