Nehezebb lesz a félig önellátó gazdaságoknak

Vágólapra másolva!
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szigorította a félig önellátó mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításához adott támogatás feltételeit. A rendeletet a Magyar Közlöny legújabb száma közli. Az új szabályokat július 20-tól kell alkalmazni.
Vágólapra másolva!

A félig önellátó mezőgazdasági üzemeknek a szerkezetátalakításhoz adott támogatás ideje alatt a gazdasági tevékenységükről és az egyéb jövedelmeikről az előírt formanyomtatványon kell folyamatosan adatot szolgáltatniuk. Amennyiben ezt elmulasztják, akkor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal figyelmezteti őket. Ha a figyelmeztetés ellenére sem adják meg az adatokat, akkor az adott évtől megszűnik a támogatási jogosultságuk. Eddig az volt a gyakorlat, hogy ebben az esetben a támogatás folyósítását felfüggesztették.

A másik szigorítás a jövedelemhatárhoz kapcsolódik. Eddig a mezőgazdasági tevékenységből származó éves jövedelemnek kellett 2 Európai Méretegység alá csökkennie, vagy pedig a nem mezőgazdaságból származó jövedelemnek kellett a 10 Európai Méretegységet meghaladnia ahhoz, hogy megszűnjön a támogatási jogosultság. Az Európai Méretegység jelenleg 1200 euró - a miniszteri rendelet szerint 306 ezer forint -, amit a mezőgazdasági termelésnél egy táblázatból kell átszámítani. Például aki rozsot termel, annak hektáronként 36 900 forint a jövedelme, vagyis 8 hektárnyi tesz ki egy Európai Méretegységet.

Az új szabály szerint egybe kell számítani a mezőgazdasági bevételt és az egyéb jövedelmet, és ha ez 10 Európai Méretegység fölé nő, akkor szűnik meg a támogatás. Marad a minimális 2 Európai Méretegység követelmény, amelyet továbbra is mezőgazdasági termeléssel kell elérni.

A támogatási kérelmet az MVH által rendszeresített nyomtatványon az MVH területileg illetékes megyei kirendeltségére 2006. július 31-ig kell benyújtani. Az új szabályokat július 20-tól kell alkalmazni.

[origo]/MTI