Orosz bankvásárlás közelében az OTP

Vágólapra másolva!
Az orosz Investsberbankban szerezhet részesedést a magyar OTP Bank. Végső döntés júniusban várható.
Vágólapra másolva!

Legalább 25 százalékos részesedésről van szó, amelyre három európai bank és a Független Államok Közössége (FÁK) egyik tagállamának egy bankja pályázik. A tárgyalások az OTP Bankkal jutottak legmesszebb - mondták az MTI érdeklődésére az Investsberbankban, hozzátéve, hogy döntés június közepén várható.

Az orosz Kommerszant című lap szerint a Fekete-tengeri Novorosszijszk kereskedelmi kikötőjét részben birtokló Investsberbank tulajdonosai arra hajlanak, hogy az OTP Bankot válasszák a négy külföldi pályázó közül. Az orosz lap egy bennfentestől úgy értesült, hogy az Investsberbank részvényesei még ezen a héten meghozhatják döntésüket az ügyletről.

Az Investsberbank saját tőkéje 2,74 milliárd rubelt (mintegy százmillió dollár) tesz ki, a mérlegfőösszege 25,12 milliárd rubel volt az év végén (mintegy 930 millió dollár), és ezzel a 60-ik, illetve a 47-ik helyen áll az orosz bankok között.

Eladóként az Alliancereserve befektetési cég és néhány magánszemély lép fel, miután a bank a múlt héten megváltoztatta tulajdonosi szerkezetét az ügylet előkészületeként. Az Alliancereserve az Investsberbank új részvényese lett, közel 5,7 százalékkal, egy magánszeméllyel, Natalja Krasznyikkal együtt, akinek majdnem 11,8 százaléka van, miután az Alekszandr Ponomarenko bankelnök ellenőrizte Investenergo eladta nekik csaknem a teljes részesedését, írta a Kommerszant.

Az OTP Bank korábban közölte, hogy 1,15 milliárd eurót szán egy orosz és két ukrán bank megvásárlására, és az üzletek heteken belül létrejöhetnek.