Elhalasztják az ötéves adócsökkentést

Vágólapra másolva!
A kormány az államháztartás rendbetétele miatt várhatóan elhalasztja ötéves adócsökkentési programját. A Napi Gazdaság szerint 2008-ig jegelik az adócsökkentési terveket. Az államháztartás konszolidálásához csökkentik a kiadásokat, de a büdzsé rendbetételét a kormányzat mégis elsősorban a bevételi oldal erősítésétől várja a büdzsé kiegyenlítését.
Vágólapra másolva!

Várhatóan elhalasztja a kormány a korábban beígért ötéves adócsökkentési programot. A Napi Gazdaság szerint egy-két évre mindenképpen emelni kell a bevételeket ahhoz, hogy 2008-ra megteremthessék a tartós egyensúly feltételeit.

A Napi Gazdaság értesülései szerint Gyurcsány Ferenc az APEH-tól is tanácsot kért az adóemelésekhez. Mivel az szja év közben nem emelhető, ezért a kormánynak csak a jövedéki és a forgalmi adóból lehet már az idei évben bevétele.

A kormányprogramban egyes adók emelése szerepel: a korábban már kiszivárgott szolidaritási adó mellett - amely a társasági adó burkolt emelése volna - a Napi Gazdaság nagyobb mértékű, és szélesebb kört érintő úgynevezett fejlesztési adóról, vagy hozzájárulásról tud.

Az állami bevételek növelése, a reáljövedelmek mérsékeltebb növelése valószínűleg visszafogná a fogyasztást, és gyorsítaná az inflációt, ezért egy-két évig a GDP 3-4 százalék közé lassulhatna. Ugyanakkor - amennyiben a konszolidációs ísérlet sikerrel jár - a kormány várakozásai szerint 2009-ben újra 4-5 százalékos dinamika érhető el a növekedésben.

A Napi Gazdaság szerint a kormányprogram arra alapoz, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben foglaltak értelmében Magyarországot Európa pénzügyi és logisztikai központjává lehet tenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!