Magántőkéből épülhetnek brit atomerőművek

Vágólapra másolva!
Állami beruházás nélkül is lehet versenyképes atomerőművet építeni Nagy-Britanniában, ha korszerűsítik a szabályozási rendszert - állítja az Areva brit energatikai vállalat. A jelenlegi folyamatok fennmaradása esetén a szigetország energiafüggősége húsz év múlva 90 százalékos is lehet.
Vágólapra másolva!

Az Areva cég szerint állami beruházás nélkül is lehet új atomerőműveket építeni Nagy-Britanniában, és azok versenyképesen működhetnek a piacon. Hozzátették azonban, hogy ehhez korszerűsíteni kell a tervezési és szabályozási rendszert, hogy az engedélyezési folyamatok gyorsabbak és kiszámíthatóbbak legyenek - tájékoztattata az [origo]-t az Magyar Energiahivatal.

Az Areva szerint a brit nukleáris hatóságnak bővítenie kell az erőforrásait, hogy felméréseit idejében el tudja végezni. Szükséges továbbá egy megfelelő keretterv a radioaktív hulladékok kezelésére is, ezzel biztosítva a közvéleményt, hogy a problémát megfelelően intézik, illetve hogy a lehetséges befektetők tudják, milyen költségekkel, felelősséggel jár ez a terület.

Az Areva a brit kormány energiapolitikai elemzéséhez adott be ajánlásokat. Az energiapolitikai elemzést 2006-ban fogja közzétenni a kormány, mely az ország energiapolitikájának kialakítására szolgál. Ebben minden energiatermelési móddal foglakoznak, köztük az atomenergiával is.

Az Areva szerint a megfelelő folyamatok elindulása esetén már 2017-ben termelhetne egy új atomerőmű. Az Egyesült Királyság profitálhat az egységesített technológiából, illetve a többi európai, amerikai, ázsiai nukleáris cég tapasztalataiból. Ez kiszámíthatóbb költségeket és építési időt jelentene az angol atomerőművek esetén.

A leszerelés nem pénzügyi akadály új atomerőművek létesítése esetén, és nem befolyásolja az atomenergia versenyképességét, mert ennek költsége bőven megtermelhető a hatvanéves élettartam alatt. Az Areva azt is említette, hogy a világ uránkészletei elegendőek arra, hogy új atomerőművek teljes élettartamára legyen üzemanyag.

Egy korábban elhangzott beszédében Tony Blair brit miniszterelnök kijelentette, az atomenergia lehetővé teszi, hogy országa kevésbé legyen függő az importgáztól. Elmondta: látva a kormány energetikai elemzését, a tények magukért beszélnek. 2025-re a jelenlegi energiapolitika folytatása esetén Nagy-Britannia a jelenlegi önellátóság helyett 80-90 százalékban importgázra lesz utalva. A brit energiapolitikai terv társadalmi vitája jelenleg is folyamatban van.