Szlovénia jövőre bevezeti az eurót

Vágólapra másolva!
Szlovénia az új EU-tagállamok közül elsőként jövőre bevezetheti az eurót. Az Európai Bizottság ma megerősíti, hogy az ország teljesíti a feltételeket - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság ma hozza nyilvánosságra konvergenciajelentését, amely megállapítja, hogy Ljubljana teljesíti az euró bevezetésének feltételeit. Az országban törvény garantálja a központi bank függetlenségét. Az államadósság a GDP 29,1 százaléka, vagyis fele a megengedett 60 százaléknak, a költségvetési hiány pedig 1,8 százalék, ami szintén a maximum 3 százalékos referenciaérték alatt van. A 2,3 százalékos infláció sem éri el a megengedett 2,6 százalékot (ez a mindenkori három legalacsonyabb inflációval rendelkező EU-tag átlaga megtoldva másfél százalékkal).

Szlovéniában hosszú távon is biztosított a pénz stabilitása, amit alátámaszt, hogy a termelékenységnövekedés kellően magas. A 3,8 százalékos hosszú lejáratú kamat is az 5,9 százalékos referenciaérték alatt van (a három legalacsonyabb tagország átlaga kiegészítve 2 százalékkal), továbbá elégedett a bizottság a váltóárfolyam stabilitásával is.

Az átállást 2007-re tervező másik ország, Litvánia elbukott az infláció miatt, amely már tavaly is magasabb volt (2,8 százalék) a megengedett határértéknél és a brüsszeli előrejelzés szerint idén 3,5 százalék lesz. A balti állam többi adata egyébként uniós összehasonlításban kiváló: 19 százalékos államadósság, 1,5 százalékos deficit, és 4,7 százalékos kamatláb.

Észtország már korábban bejelentette, hogy módosítja eredeti tervét, és magas inflációja miatt csak 2008-ban szándékozik áttérni a közös pénzre, jóllehet az ország azon kevés tagállamok egyike, amelynek sikerült költségvetését rendbe tennie, és 1,6 százalékos többletet ért el.

Prágának szintén a költségvetési deficittel gyűlt meg a baja, kérdéses, hogy ezt sikerül-e 2008-ra ledolgoznia annak érdekében, hogy tarthassa a tervezett 2010-et. Szlovákia 2009-re készül, bár technikai értelemben akár egy évvel is előbbre hozhatná a közös valuta bevezetését. Lengyelország nem tűzött ki céldátumot, de a feltételeket 2008-ra ígéri teljesíteni.