Bokros reform mellett stabilizációt sürget

Vágólapra másolva!
Az államháztartási reform mellett stabilizációra is szükség van a következő 18 hónapban - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Az ország versenyképessége határozza meg szerinte a jövőt.
Vágólapra másolva!

A társadalombiztosítás rendszere elavult, és átalakításra szorul. A "potyautas" státust meg kell szüntetni, mivel megszakadt a kapocs a járadék és a járulékfizetők között, azaz a befizetések és az érte kapott juttatás között - közölte Bokros a Kettős kötés című könyv bemutatóján.

Ha fennmarad a jelenlegi társadalombiztosítási rendszer, a mainál csak jóval gyengébb színvonalú szolgáltatást képes nyújtani - tette hozzá Bokros. Ezzel együtt jár, hogy a gazdagabbak, a kapcsolati és politikai tőkével rendelkezők többet tudnak "kicsípni" a rendszerből, lényegében kisajátítják a szolgáltatásokat.

A Globális Tudás Alapítvány kuratóriumi elnöke egyetért a szerzőpárossal abban, hogy egyensúly nélkül nincs növekedés.

A Kettős kötés című kötet világossá teszi, hogy az ikerdeficit - a költségvetési és a fizetési mérleg hiánya - fenntarthatatlanná teszi a gazdasági növekedést, azaz a gazdaság potenciális lehetősége alatt teljesít - emelte ki Bokros.

A könyv elhelyezte a magyar gazdaság fejlődését a globalizáció keretében. Rávilágít arra, hogy eltűnnek a nemzeti adóalapok, a vállalkozók, a munkavállalók. A lakosság pedig a lábával szavaz. Különösen az Európai Unión belül képes eldönteni, hol él és működik, miközben az állam mint intézmény helyhez kötött - magyarázta Bokros. Ebből következik - fűzte hozzá -, hogy a gazdaságpolitikai lépéseknek a nemzetközi versenyképesség próbáját kell kiállniuk.

"Ha elolvadnak a nemzeti adóalapok, ha elolvadnak az államhatáron belüli jövedelemtermelő tevékenységek, akkor az állam csak ezt a zsugorodó jövedelmet tudja centralizálni, majd elosztani" - fogalmazott a CEU professzora.