Vágólapra másolva!
Felfüggeszti a lakossági energiamegtakarítás támogatását és a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését célzó pályázatait a Gazdasági Minisztérium. A tárca sajtóközleménye szerint a beérkezett pályázatok forrásigénye már most meghaladja a rendelkezésre álló keretet.
Vágólapra másolva!

Ahogyan az várható volt, a roppant népszerű Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) keretén belül március 31-től elérhető energetikai pályázatokra biztosított valamivel több mint egymilliárd forintra igen hamar beérkeztek az igénylések. Ezért a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2006. április 10-én éjféltől átmenetileg felfüggeszti "A lakossági energiamegtakarítás támogatása NEP-2006/1", valamint "A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése magánszemélyek számára NEP-2006/2" pályázatainak befogadását.

Az indoklás szerint az intézkedésre a Program iránt mutatkozó óriási érdeklődés miatt van szükség. Április 10-ig több mint 6300 pályázat érkezett, amelynek forrásigénye az előzetes számítások szerint meghaladja a pályázatokra rendelkezésre álló keretet.

A 2006. április 10-én 24 óráig postára adott pályázatok kerülhetnek befogadásra, ennél későbbi keletbélyegzésű NEP-2006/1 és NEP-2006/2 jelű pályázatot a minisztérium nem fogad be.

Az Energiafelhasználási Hatékonyság Javítása Célelőirányzat finanszírozásával lakóépületek, nyílászárók utólagos hőszigetelésére vagy utóbbiak cseréjére, illetve a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére lehetett támogatást kérni, a beruházás legfeljebb egyharmadáig.

Tóth Judit, a Gazdasági Minisztérium szóvivője az [origo] érdeklődésére elmondta, a jelentkezések elsöprő többsége, 95 százaléka a nyílászárók cseréjéhez folyamodott támogatásért a NEP-pályázatokhoz. Arra a kérdésre, hogy még idén kiírják-e ismét a pályázatokat, Tóth Judit azt válaszolta, hogy ez majd a választások után felálló kormány döntése lehet, amely akár további pénzeket csoportosíthat át a népszerű pályázatokra.