Megugrott a tőzsde forgalma márciusban

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán márciusban kétszeres árfolyamértéken számolva 1232,3 milliárd forintnyi üzletet kötöttek a brókercégek, ami 25 százalékkal magasabb a februári forgalomnál - közölte a BÉT szerdán a brókercégek jelentései alapján készült összesítésében. 
Vágólapra másolva!

A magas részvénypiaci forgalomból duplikáltan mintegy 250 milliárd forintot tett ki a Mol március 20-i sajátrészvény-ügylete, amelyben több mint 6 millió darab részvényt kötött át. Az idei év első negyedévében a részvénypiaci forgalom 3063 milliárd forintot ért el, ami 38 százalékkal több a 2005 első három havinál. Tavaly január-márciusban 2218 milliárd forint kétszeres értékben születtek üzletek a részvénypiacon.

A BUX-index értéke egy hónap alatt 155 ponttal, 0,7 százalékkal csökkent, március utolsó napján 23 065 ponton állt. Az év elejétől 2280 ponttal, 11 százalékkal emelkedett a BUX értéke. A tőzsde azonnali összforgalma márciusban 22 százalékkal nőtt, 1295 milliárd forintot ért el.

A derivatív piacon a határidős BUX-ra 39 százalékkal, a részvények határidős lejárataira 12 százalékkal több üzlet született márciusban, mint februárban. A határidős BUX-forgalom kétszeres árfolyamértéken 318,7 milliárd forint, a részvények határidős forgalma közel 277 milliárd forint volt. A brókercégek forgalmi listáján megváltozott az élmezőny: első helyen a Mol megakötésben közreműködő ING Bank végzet 283,7 milliárd forinttal. A második helyen álló Erste Bank Befektetési Rt. 227,5 milliárd forint értékben kereskedett márciusban a tőzsdén, a harmadik helyezett Concorde Értékpapír Rt. forgalma 153,8 milliárd forint volt. Egy hónappal korábban a listát az Erste vezette, a februári második és harmadik helyezett, a K&H Equities és a HVB Bank Hungary Rt. márciusban a negyedik, illetve ötödik helyre csúszott vissza.