Az MFB 310 milliárdnyi fejlesztési hitelt kínál

Vágólapra másolva!
A Sikeres Magyarországért hitelprogramokban rendelkezésre álló 545 milliárd forintból eddig 205,3 milliárd forint hitelt közvetített ki az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) több mint 3100 magyar kis és közepes cégnek, illetve helyi önkormányzatnak. Csak a vállalkozásfejlesztési hitelprogram felhasználható kerete 310 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

Erről Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese számolt be egy hétfői budapesti szakmai fórumon. A vezérigazgató-helyettes arról is szólt, hogy a következő uniós költségvetési időszakban, 2007-2013 között mintegy 700 milliárd forint hazai forrást kell biztosítani az uniós támogatások kiegészítésére a kis és középvállalkozások támogatása kapcsán.

Aladics Sándor elmondta, hogy a Magyar Vállalkozások Bankja koncepció lényege az, hogy az eddigi nagyon bonyolult, szerteágazó finanszírozási szisztéma helyett egy négy-öt csatornás rendszerben segítse az állam különböző hitelkonstrukciókkal a magyarországi kis és közepes vállalkozásokat.

A Sikeres Magyarországért hitelprogramok közül a vállalkozásfejlesztési hitelprogram kerete 310 milliárd forint, amelyből összességében 17,8 milliárd forintot tesz ki az állami támogatás.

Az önkormányzati infrastruktúrafejlesztést szolgáló hitelprogram 135 milliárd forinttal rendelkezik, a bérlakás hitelprogramra 60 milliárd forint áll rendelkezésre, a maradék 40 milliárd forint az agrárfejlesztési hitelprogramé. A hitelprogramokban jelenleg együttesen még 340 milliárd forintos keretet használhatnak ki a kedvezményes kölcsönt igénylő magyarországi vállalkozások.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: a Sikeres Magyarországért program keretében ötmillió forinttól egymilliárd forintig igényelhetnek kölcsönöket a kis- és közepes vállalkozások, a kedvezményes kamatozást pedig az Euriborhoz kötötték, ami ma azt jelenti, hogy gyakorlatilag 6,2-6,5 százalékos éves kamatozásúak a programban felvett, 10-15-20 éves kölcsönök.

Jelentős eredménynek tekintette Aladics Sándor azt, hogy a Mikrohitel Plusz keretét a korábbi 5 millió forintról 15 millió forintra emelték fel, ennek alapján a mikro- és kisvállalkozások már a megemelt hitelt igényelhetik ez év március 9. óta a helyi vállalkozásfejlesztési központoknál. Ugyancsak a kis és közepes cégek tevékenységét segíti az, hogy a Széchenyi-kártya hitelkerete kibővült 25 millió forintra, ez jelentősen segíti a kis- és középvállalati szektor működését.

Aladics Sándor elmondta: az önkormányzati infrastruktúrafejlesztési program leginkább a helyhatóságok környezetvédelemmel kapcsolatos, valamint közoktatási célú, illetve kulturális infrastrukturális fejlesztéseit segítik, de felvehető belőle kölcsön egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére, általános beruházási célokra vagy informatikai közműfejlesztésre is.

A vezérigazgató-helyettes szerint a "Magyar Vállalkozások Bankja" koncepcióval az átszervezés révén több száz millió forintot takaríthat meg az állam, a hatékonyság javul, kisebb lesz a szolgáltatás-hálózat, a vállalkozások egy koncentrált rendszerben juthatnak forrásokhoz.

Aladics Sándor elmondta: a hiteleket, az esetleges tőkejuttatást, illetve a garanciavállalásokat az egyes kis- és közepes vállalkozások továbbra is a kereskedelmi bankokon keresztül igényelhetik, azaz a kereskedelmi bankok az MFB ügynökeiként működnek majd, de a hitelhez jutás egyszerűbbé, gyorsabbá válik.

"Bár nem szeretem az 'egyablakos rendszer' kifejezést, a lényeg mégis az, hogy a kis- és közepes vállalkozó szinte ugyanazon a helyen, egy időben, áttekinthetően intézheti majd a hiteligényeit a Sikeres Magyarországért programban" - mondta Aladics Sándor.

Végezetül kifejtette: az MFB az uniós pályázatok során, ha arra kis- és közepes vállalkozás igényt tart, a saját erő bemutatását is segíti a kis- és közepes cégeknek, úgynevezett sajáterő-pótló fejlesztési hitellel, amely egyértelműen az uniós forráshoz jutást egyszerűsíti a jövőben.