Átalakulóban az FHB tulajdonosi szerkezete

Vágólapra másolva!
Az Inter-Európa Bank igazgatósága pénteken, a birtokában lévő, a FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt.jegyzett tőkéjének 1,73 százalékát megtestesítő részvények eladásról döntött. Hétfőn az Aegon szintén eladta FHB-beli részesedését.
Vágólapra másolva!

Az Inter-Európa Bank Rt. (IEB) igazgatósága március 10-én elfogadta a birtokában lévő, a FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) jegyzett tőkéjének 1,73 százalékát megtestesítő, "B" osztályú szavazat-elsőbbségi részvényekre tett, kötelező érvényű vételi ajánlatot - jelentette be az IEB hétfőn este a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az IEB közleménye szerint a részvény-átruházási szerződés megkötésére, a többi elsőbbségi részvényes számára nyitva álló, 20 napos elővásárlási periódust követően kerül sor. A tranzakció értéke megközelíti a 2 milliárd forintot és az IEB második negyedévi adózott eredményét, mintegy 1,1 milliárd forinttal növeli.

Hétfőn az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. is bejelentette, hogy márciusban három részletben, 2 millió darab "B" sorozatú, egyenként 100 forint névértékű FHB szavazat-elsőbbségi részvényt értékesített, így befolyása az FHB-ban 3,14-ről 0,11 százalékra csökkent.

Hétfőn az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. is bejelentette, hogy márciusban három részletben, 2 millió darab "B" sorozatú, egyenként 100 forint névértékű FHB szavazatelsőbbségi részvényt értékesített, így befolyása az FHB-ban 3,14-ről 0,11 százalékra csökkent.

A jelzálogbank részvényeinek megvásárlása nem volt rossz befektetés: a papírokat 2003 novemberében vezették be a tőzsdére, 4300 forintos áron. A korábban 1000 forint névértékű részvényeket tavaly, 100 forint névértékűvé alakították át. A részvények záró ára 2006. március 13-én 1355 forint volt.

Az FHB 6,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 87,88 százaléka törzsrészvény, 12,12 százaléka szavazat-elsőbbségi részvény. A szavazat-elsőbbségi részvényekből 3,2 százalékot az ÁPV Rt. ellenőriz, 8,92 százalék pedig intézményi befektetőké. A jelzálogbank alapszabálya szerint már 2 százalékos tulajdoni hányadváltozást is be kell jelenteni.

A "B" sorozatú részvényekből, a bank kiemelkedő stratégiai partnerei jegyezhettek az FHB 2003 évi, részleges privatizációja során, a 800 millió forint össznévértékű pakettet négy befektető - az Aegon Magyarország, az Allianz Hungária Biztosító, a CIB Bank és az Inter-Európa Bank - vásárolta meg.

Az FHB alapszabálya szerint a szavazat-elsőbbségi részvények tulajdonosai vétójoggal élhetnek a fontosabb kérdésekben, mint például az alapszabály módosítása, az alaptőke felemelése és leszállítása, a társaság egyesülése, átalakulása, az igazgatóság tagjainak, valamint a könyvvizsgálónak a megválasztása, ehhez azonban a "B" részvényosztály többségének akarata szükséges.

A szavazat-elsőbbségi részvények tulajdonosai 2004 decemberében szindikátusi szerződést írtak alá, amelyben az egymás közötti jogviszonyokat, alapvetően a szavazat-elsőbbségi részvények átruházásának kérdéseit szabályozták. Az MTI-ECO úgy tudja, a szavazat-elsőbbségi részvényesek, a 2004. december 14-én hatályba lépett megállapodásban elővételi jogot kötöttek ki egymás részvényeire.

Fotó: MTI
Az FHB részvényeinek többsége továbbra is az ÁPV Rt. tulajdonában van

Az FHB 2005 évi gyorsjelentése szerint a bank 53,2 százalékát továbbra is az ÁPV ellenőrzi, pakettjéből 50 százalék tőzsdére bevezetett, "A" sorozatú törzsrészvény, 3,2 százalék pedig "B" sorozatú, szavazat-elsőbbségi részvény.

Tavaly jelentősen nőtt az FHB-törzsrészvények népszerűsége a belföldi intézményi befektetők/társaságok körében, tulajdoni részarányuk 2005 végén - a teljes alaptőkére vetítve -, az egy évvel korábbi 3,29 százalékkal szemben, már 8,82 százalék volt.

A részvény a magánszemélyek körében is kedvelt volt, ők az egy évvel korábbi 1,36 százalékkal szemben, 2005 végén már 3,45 százalékot birtokoltak a bankban. Az FHB munkavállalóinak részesedése 0,14-ről, 0,17 százalékra bővült. A külföldi intézményi befektetők a 2004 év végi 33,09-ről, 2005 végére 25,44 százalékra mérséklődött.

A jelzálogbank 2005-ben 8,481 milliárd forint, az előző évinél 12,7 százalékkal nagyobb adózott eredményt ért el a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint készült, nem auditált, konszolidált gyorsjelentése szerint. Az átlagos saját tőke arányos megtérülés (ROAE) tavaly 42,9 (2004-ben 48,1) százalék, az átlagos eszközarányos megtérülés (ROAA) 1,9 (2004-ben 2) százalék volt. A konszolidált IFRS mérlegfőösszeg, egy év alatt 16,5 százalékkal bővült és 2005 végén 484,026 milliárd forintot tett ki.

A bank igazgatósága februárban új, 2010-ig szóló, középtávú stratégiát fogadott el, e szerint az FHB a következő években nyit a teljes jelzálogpiac felé. Ez azt jelenti, hogy a jelenleginél szélesebb körű - banki, ingatlan-, jelzálog- és tőkepiaci - szolgáltatásokat nyújt majd, s ehhez megteremti a szükséges intézményi feltételeket is. Az FHB-t bankcsoporttá fejlesztik, amelynek kereskedelmi banki tagja is lesz. A tőkearányos profit, a következő öt évben az befektetések mellett is 20 százalék felett marad majd a bank stratégiája szerint.