Az OTP lezárta a Niska banka-tranzakciót

Vágólapra másolva!
A 14,21 millió eurós vételár átutalásával és a részvénytranszferrel hétfőn lezárult a szerbiai Niska banka a. d. Nis (Niska bank) adásvételi folyamata - jelentette be az OTP Bank hétfőn, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Vágólapra másolva!

"A Niska banka megvásárlását az OTP Bank a szerbiai piacra lépés első fontos állomásának tekinti" - hangsúlyozta Wolf László, a magyar hitelintézet külföldi akvizícióit irányító vezérigazgató-helyettese a tranzakció zárása kapcsán. A vezérigazgató-helyettes szerint a szerb gazdaság fejlődése, illetve a növekedés lehetőségei inspirálják az OTP Bankot arra, hogy további akvizíciókkal erősítse bankpiaci pozícióját Szerbia és Montenegróban.

A bank vezérigazgatójának Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét nevezték ki, aki 2004. augusztus 1-jei hatállyal létesített munkaviszonyt az OTP Bankkal - közölte az OTP.
A Niska banka a tranzakció lezárását követően Belgrádban közgyűlést tartott, amely elfogadta a bank új alapszabályát, és határozott az új összetételű igazgatóság és felügyelőbizottság (fb) tagjainak megválasztásáról.

Az öttagú igazgatóság elnöke Pap Gyula, az OTP Bank IT és logisztikai divízióját vezető vezérigazgató-helyettese, a háromtagú fb elnöke pedig Dencs Zoltán, az OTP Bank jogi főosztályának ügyvezetőigazgató-helyettese lett.

A Niska banka valamennyi tisztségviselője a közgyűlés napjától látja el feladatait, s a vezető testületekben bekövetkezett változások nem érintik a szerbiai szakemberekből álló operatív felső- és középvezetői szintet - áll az OTP Bank közleményében.

Az új tulajdonos a tranzakció zárását, illetve az új tisztségviselők kinevezését követően megkezdi a Niska banka transzformációs programját, amelynek részeként egyebek mellett sor kerül a szerbiai leánybank számítástechnikai rendszerének integrációjára, valamint a termék- és szolgáltatásfejlesztés elindítására.