Erősödött a forint a devizapiacon

Vágólapra másolva!
A forint enyhén erősödött a bankközi devizapiacon hétfőn, az euróval reggel is és fél négy tájban is 250,35/45 forinton kereskedtek, szemben a pénteki 250,90/95 forinttal.
Vágólapra másolva!

A forint 19 bázisponttal 11,32 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A dollár kis mértékben gyengült a nemzetközi piacokon, Budapesten délután 208,90/209,00 forinton kereskedtek vele, közel a pénteki 209,30/40 forintos kurzushoz.

A kereskedők szerint kevés impulzus érte a piacot hétfőn, így a forint mérsékelt forgalomban a régiós valutákat követve kismértékben erősödött. Az eurót 250,25 és 250,50 forint közötti szűk sávban jegyezték. A régió valutái közül inkább a zloty és a szlovák korona iránt volt érdeklődés, a forint iránt alig volt kereslet. A monetáris tanács ülése nem mozgatta meg az állóvizet, mivel a kamat kérdése nem szerepelt napirenden.

A januári államháztartási hiányadatot kedd délután ismerteti a Pénzügyminisztérium. Túl heves hatást ettől sem várnak a piaci szereplők, úgy vélik, hogy amíg a zloty húzóereje tart, a forint sem gyengül számottevően. Gyenge adat után sem várják az eurót 251 forint fölé.

A forintpiacon 5 bázisponttal 5,75/85 százalékra emelkedett az overnight és a tomnext kamat, a hosszabb lejáratokon az érdektelenség jellemezte a napot.

Az állampapírok másodpiacán is inkább a jegyzések mozgatták a hozamszinteket, összességében kevés üzlet született.

A nemzetközi, elsősorban az amerikai hozamszint alakulását követve minden lejáraton csökkentek a hozamok. Az éven belüli lejáratokon 2-4, a hosszabbakon 12-15 bázisponttal kerültek lejjebb a referenciahozamok.