Díjemelést okozhat a szűkülő banki kamatrés

Vágólapra másolva!
A hitelkamatok csökkentek, a betéti kamatok viszont emelkedtek novemberben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. A pénzintézetek a kamatrés szűküléséből származó bevételkiesést várhatóan szolgáltatásaik díjainak emelésével ellentételezik majd.
Vágólapra másolva!

A jegybank pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint novemberben a fogyasztási hitelek átlagkamatlába 50 bázisponttal, 17,19 százalékra csökkent. Az előző év novemberéhez képest a kamatszint 66, a két évvel korábbihoz képest pedig 2,88 bázisponttal mérséklődött.

Ugyanakkor 22 bázisponttal, 9,61 százalékra mérséklődött a lakáscélú hitelek átlagos kamatlába. Az utóbbi egy évben a lakáshitelek átalagkamata 96 bázisponttal nőtt, két év alatt viszont 2,62 bázisponttal csökkent.

Az egy évnél rövidebb időre lekötött lakossági betétek átlagkamata júniusban 47 bázisponttal 6,93 százalékra emelkedett. Tavaly november óta 186 bázisponttal magasabb, két év alatt azonban 210 bázisponttal alacsonyabb lett az éven belül lekötött betétek átlagkamata.

A betéti és a hitelkamatok közötti különbség az elmúlt hónapban a fogyasztási hitelek esetében 97 bázisponttal 10,26 százalékra, a lakáshiteleknél 69 bázisponttal 2,68 százalékra nőtt. Az utóbbi egy esztendőben a kamatkülönbség a fogyasztási hitelek esetében 252 bázisponttal, a lakáshitelek esetében 90 bázisponttal csökkent.

A jegybanki adatok szerint a novemberben kötött fogyasztási hitelszerződések értéke 21,8 milliárd forintot tett ki, amely 2,1 milliárd forinttal több az előző havi értéknél. Tavaly szeptemberben 23,8 milliárd forint értékben nyújtottak fogyasztási hiteleket a pénzintézetek.

A novemberben kötött lakáscélú hitelszerződések értéke 19,0 milliárd forintot tett ki, amely 4,5 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. Egy évvel korábban 16,4 milliárd forint értékű lakáshitelt vettek fel a háztartások

November folyamán 437,7 milliárd forintot kötött le a lakosság egy évnél rövidebb időre a pénzintézeteknél. Októberben 410,6 milliárd, tavaly szeptemberben 574,5 milliárd forintot helyeztek el ilyen időtávra az emberek.

Giczi József