Rekord forgalmat ért el 2006-ban a BÉT

Vágólapra másolva!
Közel 20 százalékos növekedéssel, 3,2 milliárd forintos rekord árbevételt ért el az idén a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), nyeresége a tavalyi évhez hasonlóan, várhatóan 2,4 milliárd forint körül alakul, bár a részvényárak emelkedése elmaradt az előző évitől - közölte Pál Árpád, a BÉT vezérigazgatója a tőzsde év végi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A nyereség jelentős része, az előző évhez hasonlóan pénzügyi eredményből és rendkívüli tételekből adódik. Az alaptevékenység eredménye, az EBITDA 1,5 milliárd forintot tesz ki, ami az árbevétel növekedésével szinkronban, mintegy 20 százalékkal nőtt tavalyhoz képest - ismertette a vezérigazgató.

A BÉT az idén utoljára mentesült a társasági adó megfizetése alól, jövőre 16 százalékos adót fizet, a 4 százalékos szolidaritási adót már az idén szeptembertől fizeti a BÉT. Mindezek következtében, 2007-ben várhatóan csökken a tőzsde nyeresége.

A tőzsde napi átlagos részvényforgalma 2006-ban 25,7 milliárd forintra nőtt a 2005. évi 17,8 milliárd forintról.

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe - a BUX-index - 13 százalékkal emelkedett, az elmúlt két év összesen 60 százalékot meghaladó mértékű értéknövekedése után. A kis és közepes kapitalizációjú részvények hozama, amelyek növekedését a BUMIX-index tükrözi éves növekedése 2006 végére megközelítette a 40 százalékot.

A BUX-index kiegyensúlyozott emelkedése a 2006 májusi korrekciónak köszönhetően megtorpant. Az index csak a nyári hónapokban tudott magához térni, majd ezt követően emelkedése - kisebb megszakításokkal - egyenletes volt. A növekedés bázisául - a tavalyi évhez hasonlóan - a blue-chip papírok szolgáltak, amelyek - éves szinten - a várakozásoknak megfelelően teljesítettek. Közülük is kiemelendő az OTP és a MOL, amelyek 2006-ban 13, illetve 11 százalékos árfolyam-növekedést produkáltak.

[origo]/MTI