Pesszimistább a Quaestor a kormánynál

Vágólapra másolva!
A konvergenciaprogramnál pesszimistább a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó, amely jövőre 2,0 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel, 6,7 százalékos éves inflációval és a GDP arányában 7,0 százalékos államháztartási hiánnyal számol legfrissebb elemzésében.
Vágólapra másolva!

A módosított konvergenciapálya 2007-re a GDP 2,2 százalékos emelkedését irányozza elő. Az éves infláció es zerint 6,2 százalék lesz, az államháztartási hiány pedig az európai uniós elszámolás alapján, a nyugdíjreform költsége nélkül 6,8 százalék - mondta Háda Bálint, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. elemzője kedden Budapesten.

A Quaestor elemzése 2007-re a GDP arányában 72,1 százalékos államadóssággal számol, míg a konvergenciaprogram 70,1 százalékkal.

Az elemzés megállapítja, hogy az államháztartás egyenlege jövőre javul - az idei várható 10,1 százalékról 7,0 százalékra csökken - , de továbbra is számos szerkezeti probléma fennmarad, ami az ország versenyképességét negatívan érintheti.

A kormányzati kiigazító csomag hatására jövőre az idei felére csökken a gazdasági növekedés, és tovább emelkedik az idei év második felében megindult infláció.

Mindezek hatására még az idén 25 bázispontos kamatemelést valószínűsít a Quaestor, és úgy véli, hogy a jegybank jövőre kényszerűen tovább szigorít az inflációs cél tartása és a befektetői étvágy fenntartása érdekében.

Háda Bálint megjegyezte, hogy a magyar alapkamat egyébként is követi a nemzetközi piacok várható kamatemelési trendjét. Az elemző az idei év végére 8,25, a jövő év végére 9 százalékos jegybanki alapkamatot valószínűsít.

Az elemző a hazai pesszimista előrejelzéseit a nemzetközi várakozásokra alapozza. Mint mondta, 2007 második negyedévétől az irányadó kamatok emelkedésnek indulhatnak. Az amerikai jegybank, a Fed várhatóan 2007 második negyedévében 25 bázisponttal 5,75 százalékra emeli az irányadó kamatot, az Európai Központi Bank pedig az elemző szerint kétszer 25 bázispontos emelést hajt végre, és a jövő év végére az eurózónában az alapkamat elérheti a 4 százalékos szintet.

Háda Bálint arra számít, hogy jövőre egy euró 1,15 dollár lesz a jelenlegi 1,30 dollár körüli árfolyamhoz képest.