ING-ügyfelekkel gazdagodik az Erste Bank

Vágólapra másolva!
December közepétől az Erste Bank és brókercége veszi át az ING Bank kiemelt lakossági és privát banki ügyfeleit. Az ING Csoport ugyanis 2006. december 15-ével megszünteti nekik nyújtott szolgáltatásait Magyarországon. Az Erste Bank két éven belül a private banking területén is a három legnagyobb szolgáltató közé akar kerülni.
Vágólapra másolva!

A most aláírt ügylettel az Erste lakossági ügyfeleinek a száma több százzal bővül, az átvett állomány nagysága pedig várhatóan meghaladja a 20 milliárd forintot, melynek jelentős része privát banki állomány - közölte Tátrai Bernadett, az Erste Bank lakossági üzletágának vezetője.

Az Erste Bank két éven belül a private banking területén is a három legnagyobb szolgáltató közé akar kerülni - mondta Ráner Géza, az Erste Befektetési Zrt. ügyvezető igazgatója. Ezt egyrészt a bankcsoport ügyfelein, céges kapcsolatain keresztül, másrészt pedig állományátvétellel kívánják elérni.

Az Erste Bank jelenleg 120 ügyfél hozzávetőleg 15 milliárd forint összegű magánvagyonát kezeli a privát banki üzletágban, az ING Banktól mintegy 500 ügyfél több mint 20 milliárd forintnyi magánvagyonát veszi át az ügylet révén. A privát banki üzletágban az egy-egy ügyfélre eső átlagos vagyon 100-120 millió forint között van az Erste Bank ügyfeleinél, az üzletágba belépők minimum 20 millió forintos megtakarítást kell, hogy a bankra bízzanak.

Az Erste Bank célja az, hogy az egész ország területén fejlessze a magán banki szolgáltatást, első lépésként a vidéki nagyvárosok közül Szombathelyen, Pécsett, Kaposváron és Debrecenben vezették be ezt a szolgáltatást. Budapesten a Kossuth téri fiókot privát banki mintaegységgé alakították át.

Az ING-csoport stratégiájához alkalmazkodva a jövőben az ING Bank Zrt. elsősorban a nagyvállalati és vállalati befektetési banki területen kívánja erősíteni pozícióit Magyarországon. E stratégiának részeként döntött a holland tulajdonos úgy, hogy Magyarországon 2006. december 15-e után megszünteti a kiemelt lakossági ügyfeleknek és a privát banki ügyfélkörnek nyújtott szolgáltatásait.

Az ING Bank Zrt. ezért ezen ügyfeleit átadja az Erste Bank Hungary Nyrt.-nek és Erste Befektetési Zrt.-nek. A megállapodás értelmében az ING Banknál vezetett bankszámlákat és betétszámlákat 2006. december 15-ével átadják az Erste Banknak. A bankszámlákhoz kapcsolódó hitelkeret szerződés fennálló jogait az ING Bank az állomány átruházás napjával az Erste részére engedményezi.

Az ING Banknak a hitelkeret szerződés alapján fennálló kötelezettségeit átvállalja az Erste, amihez az ügyfelek hozzájárulását kéri. Az ügyfelek által igénybe vett befektetési szolgáltatások tekintetében az ING Bank kötelezettségeit az Erste Befektetési Zrt. az állomány átruházás napjával átvállalja.

Tátrai Bernadett arról is beszámolt, hogy Már idén is jelentős mértékben csökkent a bankbetétek szerepe, az egész piacon 1 százalékkal mérséklődött a betétállomány az első háromnegyed évben. Mindeközben a befektetési jegyekben felhalmozott összegek az év első 9 hónapjában 35 százalékkal emelkedtek, részben a kamatadó bevezetése miatt.

A vezérigazgató-helyettestől azt is megtudhattuk, hogy szeptember végén az Erste Bank lakossági betéteinek állománya 385 milliárd forintot tett ki, befektetési alapokban pedig 311 milliárd forintot kezelt. Az Erste csoportnak így a magyar betétpiacon 6,3 százalékos, a befektetési jegyek piacán pedig 12,2 százalékos részesedése van.

Tátrai Bernadett úgy véli, hogy jövőre Magyarországon stagnálni fog a banki betétek állománya és legfeljebb 1-2 százalékos emelkedés várható. A befektetési jegyek piacán viszont további 15-20 százalékos növekedésre számít, de ebben benne van a magán banki üzletág megtakarítása is.

[origo]/MTI