Rekordárat kér Európától jövőre a Gazprom

Vágólapra másolva!
Jövőre rekordárat kér Európától, Fehéroroszországgal szemben pedig négyszeres emelésre készül az orosz Gazprom, amely így csúcsbevételre is számít 2007-es büdzsétervében, de ez sem menti meg a 3 milliárd dollár feletti deficittől - vonta le a következtetést egy moszkvai lap az orosz monopólium igazgatótanácsának készült anyagokból.
Vágólapra másolva!

Amíg a Gazprom az európaiaktól 293 dollárt - az idei átlagnál 17,2 százalékkal többet -, a fehéroroszoktól 200 dollárt, addig a hazai fogyasztóktól csak 49 dollárt kér jövőre a földgáz ezer köbméteréért - ismertette a Vedomosztyi hétfői számában az igazgatótanács ülésére készült anyagok adatait.

Ezek szerint a Gazprom Európába 157,8 milliárd köbméter gázt exportálna jövőre az idei 151 milliárd után, ezer köbméterenként 293 dolláros súlyozott átlagáron, és ebből 46 milliárd dolláros rekord bevételre számít. A 293 dollárt egyes moszkvai elemzők túlzottnak, mások viszont reálisnak ítélték. A Gazprom ez évi pénzügyi tervében 257 dolláros ár szerepelt, a gyakorlatban 250 dolláros árat ért el Európában.

Vagyim Kleiner, a Hermitage Capital moszkvai befektetőcég főelemzője abban reménykedett, hogy a "példátlan" exportbevételt a Gazprom a kitermelésének fejlesztésére fordítja. Mindenesetre a rekordárak sem mentik meg a Gazpromot a hiánytól, aminek fedezésére jövőre 3,4 milliárd dolláros kölcsönfelvételre készül. A monopóliumnak ugyanis az orosz belpiacon 298,2 milliárd köbméter (288,9) gáz eladásával kell számolnia, ezer köbméterenként mindössze 49 dollárért. Ez az ár csak 15 százalékkal ígérkezik magasabbnak az ideinél, de még nincs meg az engedély az emelésre.

A Gazprom a posztszovjet Független Államok Közösségében (FÁK), Ukrajna nélkül számolva, 6,3 milliárd dolláros bevételre számít az idei 42,5 milliárd köbméternél jóval kevesebb, 30,9 milliárd köbméter gáz eladásából. Ezen belül 4,1 milliárd dollárt Fehéroroszországtól próbál kisajtolni, 200 dolláros árat szabva neki a jelenlegi, alig több mint 46 dollár helyett. A négyszeres gázáremelés esetére Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok megszakításával fenyegetőzött, minden unióterv ellenére.

Bár a Gazprom jövőre 98,5 milliárd dolláros bevétellel kalkulál az idénre várt 83,1 milliárd dollár után, kiadásai 101,9 milliárd dollárra nőhetnek az idei 86,7 milliárdról. A monopólium jövőre 16 milliárd dollár adózott eredményt remél, tartozásai 8,54 milliárd dollárt tesznek ki, adósságszolgálatra négymilliárdot kell fordítania.

Számolja ki gázszámláját az [origo]-val!