Több tízmilliárd energiatakarékosságra

Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak 2020-ig 20 százalékkal kell javítania energia-hatékonyságát. Mindez különösen fontos Magyarországon, ahol egységnyi GDP előállításához háromszor annyi energiát használunk fel, mint az uniós átlag - nyilatkozta a Világgazdaságnak Kóka János brüsszeli tárgyalásai után.
Vágólapra másolva!

A gazdasági és közlekedési miniszter részt vett az uniós tagországok energia-minisztereinek találkozóján, ahol a fő téma egy energia-hatékonysági cselekvési terv megfogalmazása volt, de szó esett az uniós energiaellátás biztonságát érintő kérdések is. "A megbeszélés pikantériáját az adta, hogy a huszonöt miniszterre a megbeszélések alatt húsz percre sötétség borult" - mondta Kóka János.

A tárgyalásokon többek között magyar kezdeményezésre felvetették, hogy váljon az uniós kohéziós és a regionális fejlesztési politika részévé a lakások és házak hőszigetelésének kérdése is.

Magyarországon a II. Nemzeti fejlesztési terv részeként 2013-ig évi egy százalékkal kell csökkenteni a lakossági energia-felhasználást, ez összességében évi 300-500 millió forinttal alacsonyabb energiaszámlát jelent.

A takarékoskodást 2007-től egy program segíti, amelyben 10 százalékos állami támogatással és a Magyar Fejelesztési Bank (MFB) hitelével évi 10-15 ezer lakás nyílászárója cserélhető le, illetve fűtése korszerűsíthető.

A programhoz jövőre kétmilliárd forintot ad az állam, amelyet az MFB tízmilliárdos hitellel pótol ki, utóbbit 15 éves futamidőre lehet majd felvenni. Hét év alatt tízmilliárd forint állami támogatás és százmilliárd forint hitel áll a program mögött, ebből remélhetőleg több százezer lakás energia-felhasználása csökkenthető.

Terítékre került a napokban Budapesten tartott regionális energia-miniszteri találkozón megfogalmazott közös nyilatkozat azon pontja is, amely szerint uniós pénzzel is célszerű segíteni térségünk energia-szállításának fejlesztését.

Mindezek közben a szénhidrogén-készletező szövetség tegnap úgy döntött, csak a Mollal tárgyal tovább a 150 milliárd forintos gáztároló megépítéséről.