Ha nem válik be, változhat a gázártámogatás

Vágólapra másolva!
A gyógyszerkiadások, és a gázártámogatások változása 150 milliárddal mérséklik az ártámogatásokra fordítandó összeget - mondta Veres János, pénzügyminiszter egy csütörtöki konferencián. A miniszter arról is beszélt, hogy adónövelésre szükség volt.
Vágólapra másolva!

Az adóterhelés növekedése nélkül nem lehetett volna megoldani a költségvetési kiigazítást - jelentette ki csütörtökön Veres János pénzügyminiszter a KPMG adótanácsadó cég által rendezett konferencián, hozzátéve, hogy a törvénymódosítások nyomán az árkiegészítésekre fordított összeg jövőre 150 milliárd forinttal 600 milliárdra csökken.

Az idei, módosított 10,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány jövőre 3,3 százalékponttal csökken, amelyből 2,1 százalékpont a kiadáscsökkentés és 1,2 százalékpont a bevétel növekedése - mondta Veres János. A pénzügyminiszter hozzátette: 2008-ban további 2,5 százalékponttal mérséklődik a GDP-arányos hiány, ami már teljesen a kiadáscsökkenéshez kötődik.

Az árkiegészítésekre 2006-ban 750 milliárd forintot fordít a költségvetés, de a már elfogadott törvénymódosítások, amelyek elsősorban a gyógyszerkiadásokra, illetve a gázártámogatásra hatnak, 150 milliárddal mérséklik az ártámogatásokra fordítandó összeget - jelezte Veres János.

Kérdésre válaszolva elmondta: jövőre már lényegében piaci ár érvényesül a gázáraknál, miközben a tömbtarifa-alapú támogatás szociális alapokra helyeződik, így a 2007. évi gázártámogatás összege 112 milliárd forintra csökken, ami a korábbi ártámogatás kétharmada.

"Sajnos ma Magyarországon nincs olyan egzakt mérési módszer, amely a szociális rászorultságot mindenki számára legitim módon képes lenne meghatározni" - fogalmazott Veres János. Hozzáfűzte, hogy a gázártámogatásra jogosító adatlapon így nem szerepel olyan adatsor, amely a jövedelmi helyzeten kívül a család vagyoni helyzetéről kérne információt.

Ha a most kialakított gázár-támogatási rendszerről kiderül, hogy egynémely helyen módosításra szorul, mert az igazságosság szempontjai sérülnek, akkor változtatni fog a kormány - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Az Európai Uniónak december elején újra benyújtandó konvergenciaprogramot természetesen korrigáljuk az azóta bekövetkezett változásokkal, így a jövő évi GDP-arányos adósságállomány kisebb lesz amiatt, hogy a november közepén érvényes euró/forint árfolyammal számoltunk, ami erősebb a szeptemberinél - fejtette ki Veres János.

A módosítások másik csoportja a szeptemberben vállalt intézkedéscsomag már törvényben kihirdetett hatásait "vezeti át", például az említett gázár-támogatási és gyógyszerár-támogatási rendszer módosítását - tette hozzá.

Van olyan ellenzéki módosító javaslat, amelyet a 2007. évi költségvetés tárgyalása során a kormány elfogadhatónak tart - felelte egy újságírói kérdésre a pénzügyminiszter. Konkrét ellenzéki javaslatról nem beszélt Veres János, de azt elmondta, hogy a benyújtott ellenzéki javaslatokhoz kapcsolódó indítványt kell tenni a pontosítás érdekében.

- A kormány nem kíván új adóreform-bizottságot alakítani a 2007 után kialakítandó adó- és költségvetési változtatások érdekében, ugyanakkor részt vesz az Országos Érdekegyeztetési Tanács által kezdeményezett háromoldalú bizottságban, amely szabályozási, adózási, járulékfizetési, foglakoztatási és a fekete-szürke gazdaság szűkítésének kérdéseivel kíván foglalkozni - fejtette ki egy másik kérdésre a pénzügyminiszter.