"Banknélküliek bankja" nyílt Bécsben

Vágólapra másolva!
Európa első "karitatív" bankja, a Zweite Sparkasse olyan emberek számára kínál bankszámlát, akiknek hátrányos társadalmi helyzetüknél fogva nincs semmiféle banki kapcsolatuk, és más módon nem juthatnának banki szolgáltatásokhoz.
Vágólapra másolva!

A "banknélküliek bankja" egyedülálló kezdeményezés Európában, amelynek létrejötte az Erste Stiftungnak, az Erste Bank AG többségi tulajdonosának köszönhető. Az új pénzintézet a Caritashoz hasonló nonprofit szervezetekkel együttműködve nyújtja ezt a szolgáltatást, amelynek hátterét az Erste Bank munkavállalói önkéntes munkájukkal biztosítják.

"A Zweite Sparkasse életre kelti a takarékpénztárak eredeti koncepcióját, amely közel 200 évvel ezelőtt Bécsben született meg" - mondta a megnyitón Andreas Treichl, az Erste Bank AG vezérigazgatója. "Az Erste a takarékpénztárak eredeti koncepcióját a mai viszonyokra fordította le: akkoriban - csakúgy, mint manapság - az a cél vezérelte a takarékszövetkezeteket, hogy alapvető pénzügyi szolgáltatások nyújtásával támogassák az emberek felelősségérzetét és előrehaladását."

Ausztriában ma mintegy tizenkétezer olyan ember él, akiknek különféle okok miatt nincs bankszámlájuk, így számukra rendkívül nehéz a beilleszkedés a "normál" életbe. Ők azonban ezentúl bátran felkereshetik a Zweite Sparkasse bécsi fiókját. A takarékbank eleinte egyetlen terméket kínál majd, a határozott időre szóló, kamatozó folyószámlát, amelyhez bankkártya is igényelhető. A számlához nem jár folyószámlahitel, és csak három évig működik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek három év leforgása alatt képesek elérni azt, hogy életük megváltozzon - kiváltképp akkor, ha ehhez némi késztetés is társul. "A Zweite Sparkassét nem végleges megoldásnak szánjuk az ügyfelek számára, hanem sokkal inkább olyan alapnak, amelyről elindulva ügyfeleink normális banki kapcsolatokat építhetnek ki a jövőben. Időt szakítunk arra, hogy tanácsot adjunk ügyfeleink számára és megpróbáljunk segíteni nekik abban, hogy kilábaljanak pénzügyi és nem ritkán lelki válságukból. Partnerszervezeteink, így például a Caritas is segítségünkre lesznek ebben" - jelentette ki a Zweite Sparkasse igazgatótanácsának elnöki posztját önként vállaló Evelyn Hayden.