Barclays: Derűlátó értékelés a költségvetésről

Vágólapra másolva!
Újabb nagy londoni befektetési ház közölt a korábbiaknál lényegesen jobb értékelést a magyarországi költségvetési kilátásokról, kiemelve, hogy a jelenlegi kormány kiigazítási tervét a jegybank is hitelesnek fogadja el.
Vágólapra másolva!

A konvergenciaprogramban szereplő költségvetési hiánycélok - az ESA-szabvánnyal számolt idei 10,1 százalék után jövőre 6,8 százalék - "elrettentőek", és tekintve a szocialista kormány múltbeli küszködéseit (a takarékossági intézkedések végrehajtásával), a céget meglepte az a bizalom, amellyel az új programot a piac fogadta - írta elemzéséban a Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres feltörekvő piaci helyzetelemzéseket közlő befektetési csoportja.

Miután azonban a Barclays Capital szakértői tárgyaltak a magyar kormány és az MNB képviselőivel, a ház most már a piachoz hasonló mértékben figyelemre méltónak tartja a programot.

Az elmúlt évek túllépett költségvetéseivel ellentétben ugyanis a 2007-es költségvetés meglehetősen konzervatív makro-előrejelzésekre alapul - 2,2 százalékos növekedés, 6,2 százalékos fogyasztói infláció -, és a hitelesség is javult azzal, hogy az autópálya-költségeket teljes mértékben bevitték a költségvetésbe. Mindez hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé áll a Barclays Capital elemzésében.

A cég szerint költségvetési csomagok korábban is voltak, ezúttal azonban kritikus jelentőségű különbség, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök takarékossági programja olyan intézkedésekre épül, amelyeket az MNB is hitelesnek minősít. Ez éles ellentétben áll az előző évek gyakorlatával.

A Barclays Capital szerint a ház elemzői azzal a véleménnyel tértek vissza Budapestről, hogy Gyurcsány sikeresen leszerelte az októberi "hazudtunk-periódus" kihívásait, az MSZP-n belül kevés jele van a nyílt lázadásnak, és úgy tűnik, hogy az ellenzék lendülete is jórészt kifulladt.

A kormányellenes tüntetések alacsony intenzitásúak, és a szocialista párti illetékeseket jobban izgatják a térségi fejlesztések és kiadások, mint az adóterhek csökkentése. A takarékossági program így jelentős részt kihívás nélkül maradt, amit jelez az is, hogy Gyurcsány az eddigi költségvetési intézkedéseket viszonylag könnyen áthajtotta.

A ház szerint ugyanakkor a magyarországi hozamfelárgörbe hosszú vége még mindig igen csekély eurókonvergencia piaci feltételezésére utal: a határidős adósságpiaci felárkülönbség a térség egészében itt a legszélesebb.

A cég ezt nem először állapítja meg. Egyik október végi elemzésében azt írta: a magyar - és a lengyel - kamatpiaci hozamgörbék 15 éves távlatban sem jeleznek várt közeledést az irányadó euróövezeti hozamhoz képesti zéró felárhoz, amiből gyakorlatilag az következik, hogy a piaci szereplők még ilyen hosszú időhatáron belül sem árazzák a két ország valutauniós tagságát.

Ugyanakkor a piac Szlovákia és Csehország esetében ütemes csatlakozási folyamatot látszik beárazni.

A ház szakértői a magyarországi látogatásról Londonban kiadott összefoglalóban kiemelték: független elemzők és most már az MNB illetékesei is azzal számolnak, hogy a 2007-es költségvetési hiány 0,6-0,8 százalékponttal el fog maradni a 6,8 százalékos hivatalos céltól.