Felminősítette az Erste Bankot a Moody's

Vágólapra másolva!
Felminősítette egy fokozattal az Erste Bank Hungary pénzügyierő-osztályzatát a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő londoni közleménye szerint a cég új pénzügyierő-besorolása "D plusz" az eddigi "D" helyett.
Vágólapra másolva!

A magyarországi bankcsoport "A2/P-1" devizabetéti besorolása nem változik; azt a Moody's stabil kilátással megerősítette.

Az Erste Bank magyar érdekeltségéről kiadott közlemény szerint a pénzügyierő-osztályzat javítása tükrözi a Postabank és az Erste Bank Hungary egyesülése óta végbement kedvező előrelépést.

A két üzletág sikeresen integrálódott, ami jelentős költség- és bevételi szinergiaelőnyöket eredményezett. A bank megerősítette lakossági tevékenységét, és piaci részesedés alapján bebiztosította harmadik helyét a magyarországi lakossági bankpiacon, áll a Moody's elemzésében.

Az Erste Bank Hungary kockázatkezelési rendszereit ma már a Postbank-hálózatban is meghonosították, teszi hozzá a hitelminősítő.

A Moody's június elején az anyavállalat, az osztrák Erste Bank pénzügyierő-osztályzatát visszaminősítette a romániai terjeszkedés költsége miatt. Az akkori bejelentés szerint az Erste pénzügyierő-osztályzata az addigi "B mínusz"-ról "C plusz"-ra csökkent.

Az Erste pénzügyierő-osztályzatát a hitelminősítő annak nyomán rontotta, hogy a besorolást már fél évvel korábban negatív kilátású figyelőlistára vette, a legnagyobb román kereskedelmi bank, a Banca Comerciala Romana S.A. (BCR) 61,88 százalékának tavaly decemberi, 3,75 milliárd eurós megvétele miatt.

Ez a legnagyobb összeg, amelyet osztrák cég valaha is fizetett kelet-európai felvásárlásért, és az eddigi legnagyobb egyszeri privatizációs bevétel Romániában is.