A kockázatitőke-alapok felfutása várható

Vágólapra másolva!
A magyar kockázatitőke-piac jelentős bővülés előtt áll, ám ahhoz, hogy a befektetési célt kereső tőke eljusson a legnagyobb tőkekereslettel bíró kis- és középvállalkozási szegmenshez, új, kifejezetten erre a szegmensre koncentráló kockázatitőke-alapok gyors felfutására van szükség.
Vágólapra másolva!

A Start Tőkegarancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. felmérése szerint "a szektor iránt érdeklődő potenciális hazai intézményi befektetők számára jelentős biztonságot s ezáltal kedvezőbb befektetési feltételeket biztosít az, hogy Magyarországon is megjelentek a kockázatitőke-befektetésekhez igényelhető tőkegarancia-termékek".

Magyarországon 2000 és 2005 között összesen 207 befektetési tranzakciót valósítottak meg kockázatitőke-befektetők, az átlagos befektetési méret 3,27 millió euró volt. Magyarországon jelenleg mindegyik, a kelet-közép-európai régió iránt érdeklődő, jelentősebb alap jelen van, becslések szerint befektetésekre 2,5-3 milliárd euró áll rendelkezésre.

Ugyanakkor a közel 600 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás számára szinte elérhetetlen a kockázati tőke bevonása, mivel mindössze néhány kockázatitőke-alap, befektetési társaság foglalkozik néhány 10 millió forintos befektetésekkel. 2002 és 2005 között a kockázati tőkebefektetéseknek mindössze 4,97 százaléka, 24 millió euró jutott az 1 millió euró alatti szegmensbe.

A Start Tőkegarancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. által elkészített felmérés szerint 2007 és 2009 között évente 3 olyan kockázatitőke-alap jön létre, amelynek befektetési politikájában helye van az osztott portfóliónak, azaz mód nyílik a kkv-kba történő befektetésekre is.

A várakozások szerint az új kockázatitőke-alapok közel negyede start-up, vagyis a vállalkozásokat már a korai szakaszban is támogatni kész alap lesz. Emellett a létrejövő alapok közel harmada generalista alap lesz, amelynek befektetési politikája igen tág teret ad majd arra, hogy a vállalkozás életciklusának milyen szakaszában történjen meg a befektetés.

A befektetési méretet tekintve a válaszadók szerint a kockázatitőke-alapokba áramló évi 100 millió eurónyi tőke 40 százaléka a generalista alapokat keresi majd, a start-up alapok a befektetések 10 százalékát vonzzák majd. Az átlagos méret alapján legnagyobb kivásárlási alapok a piacra jövő új pénzek 30 százalékát, a fejlesztési alapok a kockázatitőke-alapokba szánt pénzek 20 százalékát tudják majd felszívni a piacról.

A korábbi gyakorlathoz képest továbbra is jelentős (28 százalékos) marad az állam befektetői részaránya, összhangban a kormányzati és az uniós elképzelésekkel, amelyek a kkv-szektor támogatását a legszélesebb spektrumban, így tőkeoldalon is rendkívül fontosnak tartják.