Kereskedelmi ingatlanokra épít az új alap

Vágólapra másolva!
Új szereplő jelent meg az ingatlanalap-piacon; az alapkezelő főleg a kereskedelmi ingatlanokra támaszkodik, amelyek 10-15 éves bérleti szerződéseikkel nagyobb garanciát jelentenek, mint például az irodaépületek.
Vágólapra másolva!

A 2006. augusztusi befektetési boomban újonnan vásárolt kétszázmilliárd forintnyi befektetési jegy jó része, 55-60 százaléka ingatlanalapokba áramlott. A versenyben a dobogó második helyén a garantált alapok, a harmadikon pedig a vegyes alapok végeztek. Ez utóbbi két alapfajtába összesen folyt be annyi pénz, mint az ingatlanalapokba. A nyár végi pénzáramlással azonban egy régebbi, kedvezőtlen folyamat is folytatódott: az alapokban jellemzően alacsony az ingatlanok aránya, és ma már olyan ingatlanalapok is vannak a piacon, amelyek portfóliójában több kötvény és kincstárjegy van, mint amennyi ingatlan.

Az alacsony ingatlanarányt egyrészt az magyarázza, hogy amíg a részvényalapnál a beáramló friss pénzből gyorsan felépíthető a portfólió, addig az ingatlanalapnál ez a befektetési folyamat jóval hosszadalmasabb; másrészt az, hogy a jó ingatlanokért már igen éles a verseny. A piacon 20 ingatlanalap, illetve ingatlanalapok alapja, ezen belül 16 nyilvános nyílt végű alap kínálja befektetési jegyeit.

A piacon új szereplőként megjelenő Macrogamma Alapkezelő első alapja, a Mag Ingatlanalap befektetési stratégiájában első helyen a kereskedelmi ingatlanpiac áll, nem pedig az irodapiac, amely az alapkezelő megítélése szerint a változékony bérpiaci árfolyamok és a makrogazdasági helyzettől függő kihasználtság révén sokszor kezelhetetlen kockázatokat hordoz. A romló makrogazdasági helyzet következtében az ingatlanpiac is meglehetősen bizonytalanná vált, de még így is sokkal kisebb mértékben, mint a kötvény-, a részvény- vagy a devizapiac. Az alap által az ingatlanpiacon belül első helyen megcélzott kereskedelmiingatlan-piac ma a legbiztosabb pont: a 10-15 éves bérleti szerződések (az irodapiacon szokásos 1-5 év helyett) ugyanis lényegesen nagyobb garanciát jelentenek a biztos gazdálkodásra, a fenntartható és folyamatos fejlődésre.

Az alap teljes portfóliójának tervezett összetétele: 75-95 százalék ingatlan és 5-25 százalék értékpapír, likvid eszköz. Ezen belül az ingatlanvagyon tervezett összetétele: 85 százalék kereskedelmi ingatlan, 10 százalék szolgáltató ingatlan, 5 százalék lakóingatlan. A tervezett átlagos bérletiszerződés-futamidő 10 év. A MAG Alap közepes kockázatvállalással, hozamgarancia nélkül, 18-24 hónapos időtávon kíván az átlagosnál magasabb hozamot elérni. A jegyzési időszak 2006. december 1-től 2007. február 28-ig tart. Letétkezelő a HVB Bank Hungary Zrt; jegyzési és forgalmazási hely: Takarékbank Zrt.

Az alapkezelő az egész országban tervez ingatlanberuházásokat, távlati tervei között külföldi ingatlanbefektetés is szerepel. A Mag Alapba kerülő ingatlanok jelentős növekedési lehetőségű területeken találhatóak, szinte kizárólag zöldmezős beruházások, és jórészt a kis- és a közepes méretű városokat céloznak meg. A Macrogamma nem kapcsolódik a tőkepiac más intézményeihez. A tulajdonosi kört 98 százalékban az Argonet Pénzügyi Tanácsadó Kft. és 1-1 százalékban két közgazdász, Hozmann László, valamint Kroll Miklós alkotja.