Vágólapra másolva!
A 2012-es világkiállítás megrendezésének jogáért száll versenybe a dél-lengyelországi Wroclaw. Bár a kezdeményezés lengyel, a város képviselői mégis közép-európai együttműködést sürgettek budapesti sajtótájékoztatójukon. A város elsősorban a turisztikai szakértelem miatt keresné a magyar kapcsolatokat az expórendezésben.
Vágólapra másolva!

Harcba száll a 2012-es tematikus világkiállítás megrendezésének jogáért Alsó-Szilézia fővárosa, Wroclaw. A gazdag történeti hagyományokkal rendelkező város, "A szabadidő kultúrája a világgazdaságban" témában kíván expót rendezni.

"Egyelőre nincs más európai jelölt. Ha Wroclawnak kedvezne a szél, annak a közép-európaiságot kell sugároznia" - mondta Rafal Wiszniewski, a lengyel köztársasági elnök különmegbízottja. Wiszniewski elmondta: Wroclaw egész közép-európát képviselné a világ számára, így komolyan számítanak a többi közép-európai ország aktív részvételére.

"Az expó költségvetése mostani számításaink szerint 150 millió euró" - ismertette a terveket Jaroslaw Obremski, a város alpolgármestere. A részletes büdzsét csak az után tudják kiszámítani, hogy eldőlt, elnyerik-e a kiállítás megrendezésének jogát, ugyanis a költségvetés összeállításában jelentős részt képeznek az EU-s pályázatok. A számítások szerint időlegesen 40 000 munkahelyet teremtene, ebből 3000 hosszú távon is megmaradna.

Obremski szerint a magyarok turisztikai szaktudása mindenképpen hasznosítható volna a szervezés során. Ugyanakkor az alpolgármester hozzátette: Wroclaw csak 450 kilométerre fekszik Budapesttől, amennyiben addigra kiépül a megfelelő infrastruktúra, a város igazán könnyen megközelíthető lesz. Ugyanakkor az expó megfelelő promóciót biztosítana a magyar turisztikai ipar számára: Obremski emlékeztetett: a látogatók egyharmada a várakozások szerint német lesz. Ugyanakkor a magyar idegenforgalom máris komolyan jelen van Lengyelországban, az alpolgármester a Wizzairt emelte ki, amely Közép-Európa legnagyobb fapados légitársaságává nőtte ki magát.

"A szabadidőipar a lendkereke lehet a gazdaságnak, és lehetősége biztosít a kevésbé fejlett gazdaságú területek számára." - mondta előadásában Marta Urbanek, a város képviselője. Urbanek ugyanakkor hozzátette: a szabadidő megfelelő eltöltése a társadalmi fejlődésre is kedvezően hat, az egészséges társadalom pedig ismételten gazdaságélénkítő hatású.

A város 90 kiállító országra és 4,5 millió látogatóra számít az expón, kormányzati és civil szervezetek jelentkezését egyaránt várják. "A sevillai és hannoveri magyar pavilonok világhírűek voltak, Wroclawban is szeretettel látnának egy ilyet" - fogalmazta meg a meghívást Jaroslaw Obremski.