Új elveket akar Draskovics a közszolgálatban

Vágólapra másolva!
Az államháztartásban reformkényszer van, a közszolgáltatást új elvek és értékek mentén kell újjászervezni - jelentette ki Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság vezetője a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által rendezett hétfői fórumon, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A közteherviselés, a társadalmi szolidaritás és az igazságos hozzáférés a közszolgáltatásokhoz vagy a költségvetési fegyelem nem új elv - mondta Draskovics Tibor. A kormánybiztos hozzátette: ezeket az elveket és értékeket újra kell gondolni, és a tanulságok levonása után új tartalommal kell megtölteni.

"A reform erről szól, és a kormány látszólagos kommunikációs csapdája abból adódik, hogy kevés az idő a reformok bevezetésére, az új elvek megvitatására, a megvalósításhoz szükséges konszenzus megteremtésére, azt a nyilvánosság elé tárni, majd a törvényhozás elé terjeszteni, s végül a pozitív parlamenti döntés után megvalósítani" - fogalmazott Draskovics Tibor.

Ma Magyarországon senkinek semmilyen érdekeltsége nincs abban, hogy az adófizetők pénzéből csak arra, csak azoknak, csak olyan közszolgáltatást nyújtson, ami feltétlenül szükséges és hasznos - közölte a kormánybiztos, kiegészítve azzal, hogy ez a bizonyos közszolgáltatásra fordított összeg felhasználása a leghatékonyabb legyen. Ehhez járul hozzá az is, hogy a közszolgáltatások mérése eddig alig-alig történt meg - tette hozzá.

Állítom, hogy a közszolgáltatásban, azaz az egészségügyben, az oktatásban és a közigazgatásban dolgozóknak és az őket foglalkoztató intézményeknek érdekük a jelenlegi állapot fenntartása, még akkor is, ha elégedetlenek helyzetükkel - magyarázta Draskovics Tibor.

A kormánybiztos példaként Kornai Jánost idézte, aki a szocialista vállalatok alapvető magatartásaként tüntette fel a hiányhelyzet tartósítását, amelynek nyomán újabb és újabb erőforrásokat követeltek az államtól.

A nálunk tapasztalható hiányhelyzet sokszor nem mennyiségi, hanem színvonalbeli - mutatott rá az előadó. Ezért van szükség a reformokra, mivel át kell átalakítani a közszolgáltatások méretét és működési módját - magyarázta Draskovics Tibor, hozzátéve, hogy a túlzottak a kapacitások, hiszen a gyereklétszámhoz képest túl sok a pedagógus, a kórházi beavatkozásokhoz képest túl sok a betegágy, és a közigazgatás létszáma is jóval nagyobb, mint amit a nemzetközi sztenderdek diktálnának. Ezzel párhuzamosan előfordul pedagógushiány, orvoshiány, és a közigazgatás ellenőrzési-jogérvényesítő funkciói hiányosak.

A szükséges reformok között említette a kormánybiztos a társadalombiztosítást, ahol valódi közteherviselésnek kell megvalósulnia.

A kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint mindenkinek, így az őstermelőknek és a nagykorú eltartottaknak, azaz a háztartásbelieknek is a minimálbér 9 százalékát, közel 6 ezer forintot kell egészségügyi ellátásra fizetniük - közölte Draskovics Tibor.

"Az a több százezer potyautas, aki nem hajlandó megfizetni a járulékot, már nem kotorászhat az adó- és járulékfizetők zsebében, a jövő év április elseje után ugyanis nem kaphat egészségügyi ellátást, mert mindenütt ellenőrzik a biztosítási jogviszonyt" - fogalmazott a kormánybiztos.