Javult a gazdasági helyzet megítélése

Vágólapra másolva!
Októberben nem módosultak az üzleti szféra és a fogyasztók várakozásai a GKI-Wallis hétfőn nyilvánosságra hozott konjunktúraindexe alapján. A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése viszont valamelyest javult, ám az üzleti szektorban és a lakosság körében is a pesszimisták vannak elsöprő többségben.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói bizalmi index értéke az áprilisi csúcsot, majd a május-júliusi zuhanást követően negyed éve stagnál, és októberben a hibahatáron belül javult. A háztartások saját várható pénzügyi helyzetüket és rövid távú megtakarítási képességüket, valamint a munkanélküliség következő 12 havi alakulását egyaránt kissé kedvezőbbnek látták, mint szeptemberben.

A megélhetési költségekre vonatkozó vélemények április óta folyamatosan romlanak, októberben azonban a csökkenés megállt. Az áremelkedésekre vonatkozó várakozások a júliusi negatív rekordot követően hónapról hónapra - ha kismértékben is, de - javulnak. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek megítélése szintén kismértékben javult.

Az ipari bizalmi index értéke hibahatáron belül emelkedett, bárt az elmúlt időszaki termelés megítélése romlott szeptemberhez képest, a kilátásoké javult. A rendelésállományoké nem változott, de az exportrendeléseket nagyobbnak látták a válaszadók. Emelkedtek viszont a saját termelésű készletek. A foglalkoztatási szándék javult.

Az építőiparban a válaszadók októberben romló termelési helyzetet és a korábbinál némileg alacsonyabb rendelésállományt jeleztek. A foglalkoztatási kilátások lényegében stagnáltak. Az épületfenntartásban és -korszerűsítésben érdekelt cégek a korábbiaknál jóval derűlátóbb jelzéseket küldtek.

A kereskedelmi cégek várakozása - a szeptemberi javulás után - októberben ismét kissé romlott. Miközben eladási pozíciójukat a szeptemberinél sokkal rosszabbnak érezték, a megrendelések és a várható üzleti pozíció megítélése érezhetően javult. A következő három hónapra várt átlagos áremelkedés mértéke 0,9 százalék körüli.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. - az EU módszertanának megfelelően - konjunktúraindexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem és az építőipar várakozásait veszi figyelembe. Szezonálisan kiigazított adatokat közöl, vagyis megfelelő matematikai módszerekkel kiszűri a szezonális hatások okozta eltéréseket.

A fogyasztói bizalmi indexet a háztartások pénzügyi helyzetének jelenlegi és várt alakulására, az ország gazdasági helyzetének jelenlegi és várt alakulására, valamint a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítják. Az üzleti bizalmi indexet az ipari, a kereskedelmi és építőipari vállalkozások üzletmenetére és várakozásaira vonatkozó kérdésekre adott válaszokból számítják. A GKI konjunktúraindexe a lakossági bizalmi index és az üzleti bizalmi index súlyozott átlaga.