Egymilliárd forint felett a Rába nyeresége

Vágólapra másolva!
Az elmúlt negyedévek pozitív üzemi eredménye után, nettó nyereséget is sikerült elérni a Rába csoportnak 2006 szeptember végére. Ráadásul a harmadik negyedévi 1,9 milliárd forintos nettó nyereség jóval meghaladja az elemzői becsléseket is.
Vágólapra másolva!

A Rába csoport 36,6 milliárd forint árbevételt ért el 2006 első kilenc hónapjában, ami 10 százalékkal haladja meg a bázis időszakot. A cégcsoport az idén folyamatosan javított üzleti eredményén is, így az első kilenc hónapban 432 millió forint volt az alaptevékenységéből származó profitja, szemben az egy évvel korábbi 1,887 milliárd forint veszteséggel.

Az üzemi eredmény az első negyedévben 22 millió forint, a másodikban 283 millió forint, míg a harmadikban a szokásos szezonalításnak köszönhetően 127 millió forint volt. Az utolsó negyedévi eredmény egyébként alacsonyabb annál mint amit néhány elemző várt, azonban ezt jelentősen befolyásolt a két hét üzemszünet a Futómű üzletágban és három hét leállás az Alkatrész üzletágnál, valamint a 2007-től lehívható részvény opciós program miatt elkönyvelt egyszeri 67 millió forintos költség.

Tovább javult a cégcsoport készpénz termelő pozíciója, az ezt mutató EBITDA az első félévben 1,604 milliárd forint volt. Ebből a harmadik negyedévben 825 millió forint eredményt ért el a társaság.

A kötelező átértékelések is jelentős hatással volt a vállalat nettó eredményére. Ebből a hitelek, szállítók, vevők átértékelésének hatása mínusz 607 millió forintot, az előző évi nyitott határidős ügyletek értékelésének visszaírása viszont plusz 1,357 milliárd forintot jelentett. Ezen felül a határidős nyitott ügyletek hatása 201 millió forintot rontott a nettó eredményen.

Ezek hatásaként a pénzügyi eredmény 954 millió forint lett, ami tartalmaz 947 millió forint egyszerű határidős ügyleteken realizált eredményt.

Rába Futómű Kft.

Forrás: MTI
Sokat javult a futómű üzletág, de még mindig van hová fejlődni

A Rába Futómű Kft. árbevétele 2006 első háromnegyed évében 24 milliárd forint volt, ami 8,3 százalékos növekedés a bázishoz képest. A meghirdetett stratégiának megfelelően a különösen fontos piacok közül az európai 18 százalékkal, a FÁK országoké pedig 123 százalékkal emelkedett. Az USA-ban viszont 20 százalékos csökkenés volt, amit a piac méretének csökkenése és a Rába egyik jelentős vevőjének elszenvedett piacvesztése határozta meg.

A tavalyi és az idei évben végrehajtott hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően jelentősen javult a Futómű Kft. eredményessége. Az üzemi tevékenység azonban még így is 95 millió forint veszteséget hozott az utolsó negyedévben, és így az első kilenc havi veszteség 592 millió forint lett. Egy évvel korábban azonban még ez a veszteség 2,017 milliárd forint volt.

Az EBITDA a Futómű Kft. Esetében 1,197 milliárd forint kilenc hónap alatt.

Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft.

A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. árbevétele 2006 első háromnegyedében 8,7 milliárd forint volt. A normál üzletmenetből származó összehasonlítható árbevétel enyhe növekedést mutat. (A középtávú stratégiának megfelelően 2005. II. félévében a győri üzemet integrálták a Rába Jármű Kft-be.)

Az üzemi tevékenység eredménye a negyedévben 29 millió forint volt, így a működésből származó üzemi eredmény az első kilenc hónapban 171 millió forint volt, szemben a bázis 207 millió forint veszteségével. Az EBITDA 503 millió forintot tett ki szeptember végéig.

Rába Jármű Kft.

A honvédségi szállítások nyereségesek

A Rába Jármű Kft a korábban aláírt szerződésnek megfelelően katonai járműveket szállított a hozzá tartozó speciális felépítményekkel a HM Haditechnikai Ellátó Központja részére. A katonai járműcsaládon kívül különböző kategóriájú autóbusz- és földmunkagép alvázakat szállított belföldi és külföldi partnerek számára.

A Rába Jármű Kft. árbevétele 5,2 milliárd forint volt január-szeptemberben. Az üzemi eredmény 380 millió forintot tett ki, amihez nagy mértékben hozzájárult az alkatrész üzletág korábbi győri gyárának integrálásából származó szinergiák. Az első három negyedévben az árbevétel a bázisidőszaki 4,1 milliárdról 26,4 százalékkal növekedett a polgári értékesítés emelkedésének köszönhetően. Az üzemi eredmény így 184 millió forintról 380 millióra nőtt.