Szlovákia verseng az energiaszállításért

Vágólapra másolva!
Az orosz elnök szlovák kollégájával találkozva a Kremlben hangsúlyozta: Szlovákia tranzit szerepe igen jelentős az Európába irányuló orosz energiaszállításokban. Magyarország azonban konkurenciát jelenthet Szlovákiának a Kék Áramlat gázvezeték meghosszabbítása miatt.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin és Ivan Gasparovic megerősítették elvi egyezségüket abban, hogy a két ország új, hosszú távú megállapodásokat köt a Szlovákiának szóló gázszállításokról, illetve az európai szállítások szlovákiai tranzitjáról.

A jelenlegi megállapodások 2008-ban járnak le - jegyezte meg Putyin, hozzátéve, hogy szót ejtett Gasparoviccsal a szállítási infrastruktúra bővítéséről is.

"Szlovákia fontos szem az Európába irányuló orosz energiaszállítások láncában. Együttműködésünk hatékonyságától sok tekintetben függ az európai fogyasztók ellátása" - mutatott rá Putyin megjegyezve, hogy Szlovákia orosz forrásból fedezi energiaszükségletének 90 százalékát.

Mindamellett moszkvai megfigyelők jelezték, hogy az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték Magyarország érintésével Észak-Itáliába tervezett meghosszabbítása némi konkurenciát jelenthet Szlovákia számára, amelyen át jelenleg a legtöbb Nyugat-Európába irányuló főcső vezet. Ennek a tervnek a megvalósulása megkérdőjelezheti még a Bohorodcsani és Ungvár közötti, nyugat-ukrajnai csőfektetést is, ami az orosz-ukrán vezetékbővítő konzorcium felélesztését igényli.

Gasparovic megerősítette Szlovákia elhatározását atomiparának fejlesztésére. Az atomenergiára vonatkozó nézetek az EU-ban is változnak - mondta az Interfax szerint.

Orosz cégek (Atomstroiexport, Tekhnomashexport) érdekeltek a mohovcei és a bohunicei atomerőmű, s a vajáni hőerőmű modernizálásában, valamint vízi erőművek, áramfejlesztők és villanyvezetékek létesítésében. Putyin kecsegtetőnek ítélte olyan közös csúcstechnológiai beruházások kilátásait is, mint a pozsonyi nemzetközi lézerközpont, s egy már épülő ciklotronközpont.

A nyitott energiaügyek közül megfigyelők megemlítették a szlovák kormány szándékát a csődbe juttatott orosz YUKOS által a Barátság olajvezeték szlovákiai szakaszát üzemeltető, Transpetrolban ellenőrzött 49 százalékos pakett visszavásárlására. Médiajelentések szerint ezt a pakettet két orosz állami ellenőrzésű óriás, a Gazprom és a Rosneft is meg akarta szerezni, nem beszélve a Mol tulajdonában lévő Slovnaftról, a cseh CEPS-ről és a lengyel PERN Przyjaznról.