Adócsökkentéssel versenyeznek az országok

Vágólapra másolva!
Az alacsonyabb társaságiadó-kulcsot használó országokat az átlagosnál magasabb gazdasági növekedés jellemzi - derül ki a KPMG adótanácsadó 86 országra kiterjedő felméréséből, amely az 1993-2006 közötti periódusban vizsgálta meg az egyes államok társaságiadó-kulcsának változtatásait - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A vizsgált 14 évet az intenzív adóverseny időszakaként jellemezhető, ennek során a vizsgált 86 országban az átlagos adóteher az 1993-ban mért 38 százalékról 2006-ra 27,1 százalékra süllyedt. A KPMG vezető adózási szakértője, Loughlin Hickey a trendet azzal magyarázza: mihelyst egy nagyobb gazdaság az adókulcs csökkentése mellett dönt, a környező országok is késztetést éreznek annak követésére versenyelőnyük fenntartása miatt.

A kisebb társaságiadó-kulcs által kiváltott jelentős gazdasági bővülés kiemelkedő példájaként a jelentés Írországot hozza fel, amely a kilencvenes évek eleji 40 százalékos szintről - fokozatosan mérsékelve - 2003-ra 12,5 százalékra csökkentette azt.

A most is érvényben lévő adószint a fejlett országok között jelenleg a legalacsonyabb terhelésnek számít. Az ír gazdasági csoda fénykorában az ország GDP-je évi 12 százalékkal növekedett, majd 2,5 százalékra lassult; ezt a KPMG annak tulajdonítja, hogy az adókulcsok és befektetői kedvezmények terén igen komoly versenytársra lelt a kelet-európai országok, köztük Lengyel- és Magyarországban. Lengyelország 1997-ben még 38 százalékos adót vetett ki, ez mára 19 százalékra csökkent, míg Magyarországon 2004-ben lett 16 százalék a kulcs.

A KPMG a kisebb adókulcs, nagyobb GDP-bővülés párhuzamának egyik nagy kivételeként az Egyesült Államokat említi, amely a 40 százalékos adószint mellett is igen magas gazdasági növekedési ütemet tudott fenntartani. Loughlin Hickey szerint ennek a jelentős potenciálú amerikai piac az oka, amely a magas adóterhek mellett is vonzó a multiancionális vállalatok számára.

A globális szinten alacsony kulcsokat alkalmazó kelet-közép-európai régióban a 16 százalékos magyar adó az egyik legalacsonyabbnak számít a bulgáriai 15 százalék után. Szófia jövőre tovább csökkenti azt, 10 százalékra. Ennek köszönhetően Ciprus mellett - ahol szintén 10 százalékos terhelés van érvényben - Bulgáriában lesz a legalacsonyabb a társasági adó.