A külföldi lehetőségek javítják a kilátásokat

Vágólapra másolva!
A szeptemberihez képest 4 százalékponttal 44 százalékra nőtt idén októberben az Ecostat TOP-100 nagyvállalati konjunktúra indexe. Tavaly októberben az index 51 százalék volt. 
Vágólapra másolva!

A globális környezet viszonyai kedvezőek az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csütörtöki közlése szerint. A nemzetközi és a hazai gazdasági folyamatok alapján valószínűsíthető, hogy a nagyvállalatok konjunkturális lehetőségei a következő hónapokban is fennmaradnak.

Az Ecostat elemzése szerint 2006 végén és 2007 első négy hónapjában a hazai nagyvállalatok élénk külgazdasági kereslettel számolnak. Ha a külföldi tőkebeáramlás szintje változatlan marad, 2008-ra a külkereskedelmi deficit adósságnövekedés nélkül lesz finanszírozható.

A hazai gazdaság rövid távú lehetőségeiről a nagyvállalatok 65 százaléka nyilatkozott kedvezőtlenül. Saját vállalkozásuk hat hónapon belüli lehetőségeit a szeptemberinél valamivel optimistábban értékelik a cégek, októberben romló esélyekkel egyharmaduk számolt.

A termelésnövelés lehetőségének megítélése továbbra is kedvezőtlen. A nyári hónapok 50 százalékos és a szeptemberi 44 százalékos arány után, októberben 39 százalékra csökkent a tevékenysége bővítéséről nyilatkozó cégek aránya. Októberben a nagyvállalatok háromnegyede a beszerzési feltételek fennmaradását, negyedük annak további javulását várja.

A következő hat hónapban a belföldi kereslet élénkülésével a cégek tizede számol, változatlanságot minden második nagyvállalat feltételez. A külföldi kereslet rövid távú előrejelzése rendkívül kedvező, növekvő igényekkel a TOP-100 vállalati kör 44 százaléka, változatlan feltételekkel 56 százalékuk számol.

Hat hónapon belül a külföldi értékesítési lehetőségek területén javulást feltételez a nagyvállalatok 42 százaléka, kiegyensúlyozottságot 58 százalékuk. Hasonló optimista várakozás áprilisban és májusban jellemezte legutóbb a szektor vállalkozásait.

A gazdasági környezet jövőbeni változásáról szóló előrejelzést szeptember óta érdemben nem módosították a cégek. A bizonytalanság fokozódásától tart 73 százalékuk, a jelenlegihez hasonló állapotokat feltételez egyötödük.