Nem nő a háztartások megtakarítása

Vágólapra másolva!
A 2006. szeptember-októberi adatok szerint a havi rendszeres kiadások fedezése után a háztartások 27 százaléka rendelkezik megtakarításokkal, ami gyakorlatilag megegyezik a 2005. november-decemberben mért aránnyal - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felmérésében.
Vágólapra másolva!

A GfK szerint a regionális megoszlást tekintve a legtöbben, 40,3 százalék a Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyét magába foglaló észak-alföldi régióban rendelkeznek megtakarítással.

Az országos lista második helyét, 37,5 százalékkal a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét jelző nyugat-dunántúli régió foglalja el. A harmadik helyen pedig a közép-dunántúli régió áll Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyével, arányuk 26,4 százalék.

A megtakarítással rendelkező válaszadók közül a többség, 23 százalék váratlan kiadásokra tartalékol, ami mintegy kétszázalékos növekedés az előző időszakhoz képest. A megtakarítási célok közül második helyen szerepel a gyermek jövőjének biztosítása: a megkérdezettek 17 százaléka - az előző méréshez képest 3 százalékkal kevesebben - e célból tesz félre.

A GfK kutatása kitért a hiteligénylők preferenciáinak vizsgálatára is. A hitelfelvevők leggyakrabban lakáshitelért folyamodnak a bankokhoz: arányuk 22 százalék, 2 százalékkal kevesebb, mint 2006 júniusában. A lakáshitelt igénylők körében a legnagyobb arányban a 30-49 éves korosztály képviselteti magát.

Folyószámlahitelt 1 százalékkal kevesebben, személyi kölcsönt pedig 1 százalékkal többen igényeltek szeptemberben. Nem változott a két vizsgált időszak között a hitelkártyakeretet használók, a gépkocsi-hitelt és áruvásárlási kölcsönt igénylők aránya.