Kockázatbeszámítás a kötelező biztosításnál

Vágólapra másolva!
Az Országos Baleset megelőzési Bizottság (OBB) szeretné, ha a biztosítók a díjak megállapításánál figyelembe vennék, hogy az autósok mennyire tartják be a közlekedési szabályokat.
Vágólapra másolva!

Ehhez a rendőrség kész a biztosítók rendelkezésére bocsátani azon autósok adatait, akik büntetőpontot szereztek - mondta Komáromi Endre ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közbiztonsági főosztályának vezetője, az OBB elnöke az Allianz Biztosító keddi sajtótájékoztatóján.

A szabálysértések ismerete tovább differenciálhatja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjait, a nagyobb kockázat, magasabb díj elve alapján - mondta az OBB elnöke, aki utalt arra, hogy az EU biztonságtechnikai programja előírja a halálos közúti balesetek számának 50 százalékos csökkentését 2010-ig. Magyarország csak 30 százalékot vállalt, de eddig érdemi csökkenés nem volt.

Komáromi Endre elmondta, hogy nemrégiben az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére - a gazdasági és közlekedési miniszter közreműködésével - munkabizottság alakult a probléma megoldására. Az oktatás mellett a gyorsforgalmi úthálózat további bővítése és az ellenőrzés szaporítása lehet a halálos balesetek csökkentésének eszköze.

Salamon Károly elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az Allianz Biztosító több feltételt kiiktatott az idén a kötelező biztosítási tarifájából, és bár néhány újat is bevezetett, összességében egyszerűbb lett a rendszer. Például a 14 év alatti gyermeket nevelők azért kapnak kedvezményt, mert körükben ötször kisebb egy baleset valószínűsége, mint a gyermekteleneknél - folytatta a témát Hoványi Sándor vezérigazgató-helyettes.

Újdonság az Allianznál az is, hogy évi 120 forintért direkt (vagy más néven aktív) kárrendezést lehet vásárolni a kötelezős ügyfeleknek. Európa legtöbb országában működik ez a rendszer, amelyben a kárt szenvedett a saját biztosítójához megy, az rendezi a kárát és számol el a károkozó biztosítójával. A magyar megoldásban csak az Uniqa és a Generali biztosítók vesznek részt. Az idénre ez a szolgáltatás még 3 ezer forintba került, és 30 ezren vették igénybe a biztosító 1,8 millió kötelezős ügyfél-táborából.

Az Allianz köti minden második szerződést a magyar gkfb-piacon, viszont a díjbevételből csak 44 százalékkal részesedik - mondta Kálózdi Tamás vezérigazgató-helyettes, ami szerinte jól mutatja, hogy díjaik az átlagosnál olcsóbbak. Jövőre a meglévő ügyfelek díja az infláció alatt növekszik, az új ügyfeleké olcsóbb lesz, mint az idén volt.