Csökkenő kamatok, növekvő kamatrések

Vágólapra másolva!
Szeptemberben tovább mérséklődtek a lakosságot érintő banki kamatok - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. A jegybanki kamatemelések hatására azonban, a következő hónapokban már a kamatok emelkedése várható.
Vágólapra másolva!

A jegybank hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint szeptemberben a fogyasztási hitelek átlagkamatlába 99 bázisponttal, 17,82 százalékra csökkent. Az előző év szeptemberéhez képest a kamatszint 32, a két évvel korábbihoz képest pedig 4,42 bázisponttal mérséklődött.

Ugyanakkor 8 bázisponttal, 9,46 százalékra mérséklődött a lakáscélú hitelek átlagos kamatlába. Az utóbbi egy évben a lakáshitelek átalagkamata 1 bázisponttal nőtt, két év alatt viszont 2,83 bázisponttal csökkent.

Az egy évnél rövidebb időre lekötött lakossági betétek átlagkamata júniusban 80 bázisponttal 5,77 százalékra csökkent. Tavaly szeptember óta 54 bázisponttal magasabb, két év alatt azonban 3,65 bázisponttal alacsonyabb lett az éven belül lekötött betétek átlagkamata.

A betéti és a hitelkamatok közötti különbség az elmúlt hónapban a fogyasztási hitelek esetében 19 bázisponttal 12,11 százalékra csökkent, a lakáshiteleknél viszont 72 bázisponttal 3,75 százalékra nőtt. Az utóbbi egy esztendőben a kamatkülönbség a fogyasztási hitelek esetében 86 bázisponttal csökkent, a lakáshitelek esetben viszont 24 bázisponttal nőtt.

A jegybanki adatok szerint a szeptemberben kötött fogyasztási hitelszerződések értéke 21 milliárd forintot tett ki, amely 4,9 milliárd forinttal kevesebb az előző havi értéknél. Tavaly szeptemberben 21,2 milliárd forint értékben nyújtottak fogyasztási hiteleket a pénzintézetek.

A szeptemberben kötött lakáscélú hitelszerződések értéke 16 milliárd forintot tett ki, amely 1,7 milliárd forinttal kevesebb az előző havi értéknél. Egy évvel korábban 18,3 milliárd forint értékű lakáshitelt vettek fel a háztartások.

Szeptember folyamán 313,8 milliárd forintot kötött le a lakosság egy évnél rövidebb időre a pénzintézeteknél. Augusztusban 1170,7 milliárd, tavaly szeptemberben pedig 506,2 milliárd forintot helyeztek el ilyen időtávra az emberek.

Giczi József