Az oroszok leállítanák az EU-s húsimportot

Vágólapra másolva!
Oroszország azt fontolgatja, hogy jövőre leállítja az Európai Unió tagországaiból érkező hús importját abban az esetben, ha az unió nem ad további élelmiszer-biztonsági garanciákat Románia és Bulgária küszöbönálló csatlakozását követően.
Vágólapra másolva!

Szergej Dankvert, az állat-és növény-egészségügyi hivatal vezetője utalt arra, hogy Oroszország korábban betiltotta a Bulgáriából érkező szinte valamennyi állati termék importját kéknyelv (blue-tongue) megbetegedés miatt, Romániából pedig sertéspestis miatt nem lehet hústerméket szállítani Oroszországba.

Dankvert szerint nincs garancia arra, hogy a csatlakozás után ezekből az országokból nem kerül hús Oroszországba más uniós államon keresztül esetleg hamis kísérő okmányokkal. A szakember utalt arra, hogy ha az EU nem tud biztosítékot nyújtani, akkor január 1-jétől leállítják az importengedélyek kiadását.

Oroszország 2004-ben átmenetileg felfüggesztette az EU-ból érkező húsimportot a származási bizonyítványok egységesítését követelve, s tavaly ősszel élelmiszer-biztonsági megfontolásból ugyancsak betiltotta az Európai Unióból és más országokból érkező bevitelt. Litvánián keresztül becsempésztek olyan kínai sertéshúst, valamint Kanadából ás az Egyesült Államokból marhamájat, amelyet eredetileg Kazahsztánba és Üzbegisztánba szántak.

Magyarország ismét szállíthat Ukrajnán át magyar állati termékeket az orosz piacra, miután október közepén aláírták az Ukrajnából Oroszországba irányuló hús- és tejtermékek szállítási feltételeiről szóló kétoldalú jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv előirányozza a Magyarországról, Ausztriából és egy sor más európai országból származó állati termékek Ukrajnán át Oroszországba irányuló tranzitforgalmának felújítását, valamint az ukrán marhahús Oroszországba való szállításának felújítását, felezett és negyedelt formában.

Az Ukrajnából érkező szállítmányok új szabályozásával Oroszország a máshonnan származó hús ukrán termékként való továbbadását igyekszik megakadályozni. Oroszország ez év elején tiltotta be a hús és húskészítmények behozatalát Ukrajnából, miután a tranzitszállítmányokat már előbb felfüggesztette. A tilalmat az orosz hatóságok csakhamar kiterjesztették a tejtermékekre is, arra hivatkozva, hogy ki akarnak szűrni minden kétes állati eredetű készítményt.