Csökkent a forint alulsúlyozottsága

Vágólapra másolva!
Emelkedtek az elmúlt hónapban a forintpiaci befektetési konstrukciók az eddig erősen alulsúlyozott pozíciókból, mert a külföldi piaci szereplők elégedettek a megszorításokkal. 
Vágólapra másolva!

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató októberi felmérése szerint a portfóliókban tartott forintpiaci befektetések alulsúlyozottsági indexe ebben a hónapban igen meredek javulással mínusz 1 volt a szeptemberi mínusz 2,2, az augusztusi és júliusi mínusz 2,5, a júniusi mínusz 2,9, a májusi, az áprilisi és a márciusi mínusz 2,4, a februári mínusz 2,3, a januári mínusz 2,2, a tavaly decemberi mínusz 2,1 és a novemberi mínusz 1,8 után a plusz 10 és mínusz 10 közötti indexskálán.

A JP Morgan az alapkezelőket ezekben a havi felmérésekben arról kérdezi, hogy milyen mértékben tartják portfóliójukban túl- vagy alulsúlyozott pozícióban a feltörekvő térség deviza- és kamattermék-piaci konstrukcióit. A válaszokat - az alapkezelők tényleges feltörekvő piaci befektetéseivel súlyozva - plusz 10-től (jelentősen túlsúlyozott) mínusz 10-ig (jelentősen alulsúlyozott) terjedő skálán dolgozzák fel.

A júniusi forint-alulsúlyozottsági index - mínusz 2,9 - az eddigi mélypont volt Magyarország esetében a JP Morgan hasonló felméréseinek kezdete óta; ezt a ház az akkori felmérésben azzal magyarázta, hogy a piac csalódással fogadta a kormány költségvetési intézkedési csomagját. Az októberi jelentés szerint azonban erősödik a bizalom az alapok körében aziránt, hogy jövőre teljesülnek a kitűzött költségvetési reformcélok.

A jelentés ugyanakkor megemlíti, hogy a forintra a következő hetekben az esetleges Moody's-leminősítés jelentheti a fő kockázatot, bár a piac ennek bekövetkeztét széles körben várja.