Emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene az idén, az első nyolc hónapban és augusztusban egyaránt 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az Európai Unió tagállamaihoz képest a magyar kiskereskedelem dinamikája magasnak mondható.
Vágólapra másolva!

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az idén, az első nyolc hónapban összesen 3708 milliárd forint, ezen belül augusztusban 533 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint augusztusban egy hónap alatt 0,6 százalékkal bővült a forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem értékesítési volumene az első nyolc hónapban 6,0, augusztusban 5,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az eladások 92 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma augusztusban 5,3 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzletek eladásai 3,0 százalékkal bővültek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első nyolc hónapban 4,3, augusztusban 5,2 százalékkal nőtt. Augusztusban a textil-, ruházati és lábbeli üzletek, valamint az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- kiskereskedelem forgalma bővült a leggyorsabban az előző év azonos hónapjához képest. A bútor-, háztartási-cikk-, építőanyag- kiskereskedelmi üzletek forgalmának bővülése elmaradt az átlagostól.

Egy hónap alatt augusztusban - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene 0,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal emelkedett.

Augusztusban folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész- kiskereskedelem forgalmának csökkenése, az eladások 0,6 százalékkal maradtak el a tavaly augusztusitól.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2006 augusztusban az Európai Unió 25 tagállamában átlagosan 3,3 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Ehhez hasonlítva a magyar kiskereskedelem dinamikája magasnak mondható, a 25 tagállam sorrendjében a középmezőnyben foglal helyet.