A lengyeleknél megint nem volt kamatemelés

Vágólapra másolva!
Nem tudni, meddig tart ki politikája mellett a lengyel jegybank, de egyesek már tudni vélik, hogy hamarosan csatlakozik a közép-európai társintézmények gyakorlatához.
Vágólapra másolva!

Ez alkalommal sem emelt irányadó kamatán a lengyel jegybank. A kamat nyolcadik hónapja történelmien alacsony szinten, 4 százalékon áll. A jelentések szerint a bank várja az inflációs fejleményeket, esetleg annak függvényében módosítana. Ez idő szerint meglehetősen gyors a gazdasági növekedés, de még nem indította el az árak túlzottnak mondható emelkedését, az infláció éves üteme szeptemberben is a bank által jelölt inflációs cél, tizenkét hónapra 2,5 százalék alatt maradt.

Az elemzők többsége szerint azonban már csak idő kérdése, mikor csatlakozik a lengyel bank a közép-európai államokban jellemző kamatemelési kurzushoz. Látva az 5 százalék körüli gazdasági növekedési ütemet és a fogyasztói kiadások és hitelfelvételek emelkedését, a lengyel jegybank kamatdöntéseket hozó tanácsának egyes tagjai már erre az évre egy "bajmegelőző" célzatú kamatemelést tartanak indokoltnak, jelezve, hogy a kamatkérdésben már viták folynak.

Az infláció az év eleje óta kisebb a vártnál, így a bank január végén és február végén még csökkenthette negyed-negyed százalékponttal alapkamatát, azóta nem nyúlt hozzá. A makroadatok azonban némi inflációs nyomásra vallanak - szeptemberben is 1,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció, ugyanannyi, mint augusztusban, a júliusi 1,1 százalék után, jóllehet az üzemanyagok szeptemberben olcsóbbodtak.

A Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai bizottságának egyik tagja, Miroslaw Pietrewicz a legutóbbi inflációs adatok megjelenése után nemrég azt mondta, hogy "pillanatnyilag nincs ok pénzügypolitikai változtatásra a jövő év közepéig", azonban a központi bank szigorát hagyományosan elítélő kormánynak kedveskedő véleményét nem osztja mindenki a pénzügypolitikai bizottságban.

Annál is kevésbé, hiszen az inflációs nyomást szeptemberben csak külső tényezők fékezték, ám a ruházaton, az utószezoni üdülésen és az üzemanyagárak vezérelte szállításon-közlekedésen kívül lényegében minden tovább drágult, ráadásul gyorsabban, mint augusztusban. A banknál megjelentek olyan előrejelzések, melyek szerint az infláció az év végére 2,5 százalék fölé kerülhet.