A román jegybank szigorítja a kölcsönzést

Vágólapra másolva!
A román központi bank megszigorítja a kölcsönzés feltételeit a magánszemélyek számára. Célja csökkenteni a hitelkiáramlást, amely a lakossági fogyasztás gyors növekedése révén táplálja ugyan a gazdasági növekedést, de egyszersmind inflációs kockázattal jár.
Vágólapra másolva!

A hétfőtől érvényes új szabályok szerint Romániában a kölcsön összege és költségei - kamat és díjak - együttesen nem haladhatják meg az adós és családja nettó jövedelmének a 40 százalékát. Az eddigi szabályozás nem vette figyelembe a kölcsön költségeit, és az előírás nem vonatkozott a bankokon kívüli hitelezőkre, ezentúl ezek is kötelesek a norma szerint vizsgálni a kölcsönt kérők eladósodását. A 40 százalék a maximum, de ezen belül külön a fogyasztói hitelekre a felső korlát ezentúl 30 százalék, jelzáloghitelre 35 százalék.

Romániában a háztartások augusztusban - ez az utolsó adat - 49,7 százalékkal több devizahitellel és 126 százalékkal több lejhitellel tartoztak, mint az előző év azonos időszakában. A román gazdaság növekedése az idén akár a 8 százalékot is meghaladhatja a tavalyi 4,1 százalék után - vélte csütörtökön a szenátus pénzügyi és költségvetési bizottságának vezetője, Varujan Vosganian egy gazdasági szemináriumon.

Románia hazai összterméke 136,9 milliárd lej (10,68 billió forint) volt a második negyedévben, reálértékben 7,8 százalékkal több a tavalyi második negyedévinél. A növekedés jócskán gyorsult: az idei első negyedévben 6,9 százalékos, a tavalyi második negyedben 4,5 százalékos növekedést mértek, rendre az egy évvel korábbival egybevetve.

A második negyedévben a külkereskedelmen kívül minden más terület erős pozitív hozzájáruló volt a GDP-növekedéshez. A végfogyasztás 11,5 százalékkal (az első negyedévben 10,2 százalékkal), ezen belül a lakossági fogyasztás 12,7 százalékkal (az első negyedévben 10,9 százalékkal) volt több az egy évvel azelőttinél.

Augusztusban Romániában a bruttó átlagbér 1122 lej volt, ez azonos a júliusival. A nettó átlagbér pedig 841 lej (62 751 forint), ami 0,1 százalékkal kevesebb a júliusinál, jelentették a román statisztikai hivatalban e hónap elején. A reálbér nem változott júliushoz képest.

Tavaly augusztushoz képest a nettó bér 14,6 százalékkal volt magasabb, a reálértéke 8,1 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit. 1990 októberéhez viszonyítva a reálbértöbblet 91,1 százalékos, ugyanannyi, mint júliusban.

Mindazonáltal a Román Nemzeti Bank szeptemberi értekezletén tovább halogatta a kamatemelés folytatását, mivel augusztusban 6 százalékosra - a rendszerváltás óta a legkisebbre - csökkent a tizenkét havi infláció a júliusi 6,2 százalékról. A bankban most már elérhetőnek vélik az év végi célt, tekintettel a korábbi kamatemelések hatására. Ez év végére 4-6 százalékos, jövőre 3-5 százalékos, 2008 végére 2,8-4,8 százalékos a központi bank célsávja a tizenkét havi inflációra.

A központi bank utoljára júniusban emelte irányadó kamatát, az úgynevezett pénzügypolitikai rátát, negyed százalékponttal 8,75 százalékra. Egyszersmind 16 százalékról 20-ra emelte a kereskedelmi bankok minimális tartalékolási kötelezettségét a lejben jegyzett, legföljebb kétéves lejáratú betétekre. Eddig az idén összesen 1,25 százalékponttal emelte a bank az irányadó kamatát.

A Román Nemzeti Bank 2004 júniusában kezdte kamatcsökkentő ciklusát, az alapkamatnál 21,15 százalékról indulva. A sorozatos enyhítés tavaly is folytatott irányzatát idén februárban adta fel, amikor teljes egy százalékponttal 8,50 százalékra emelte a pénzügypolitikai rátát, az infláció és az állami költekezés várható növekedésére tekintettel.

A bankközi piacon közvetlenebbül mértékadó referenciarátát novemberben még csökkentette, 7,50 százalékra 7,72 százalékról, de márciusban 8,47 százalékra, áprilisban 8,50 százalékra, augusztusban 8,75 százalékra emelte, azóta pedig nem változtatott rajta.