Leminősítette Olaszországot a Fitch és az S&P

Vágólapra másolva!
Egyszerre két nagy nemzetközi hitelminősítő is visszaminősítette Olaszországot - a harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaságot - csütörtökön a romló olasz költségvetési helyzetre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings legnagyobb európai hitelminősítő londoni bejelentése szerint Olaszország hosszú távú külső és belső adósságkibocsátói kockázati besorolása az eddigi "AA"-ról egy fokozattal "AA mínusz"-ra romlik. A rövid lejáratú kötelezettségek "F1 plusz" osztályzatát, illetve a kereskedelmi kibocsátókra megállapított, "AAA" szintű külön osztályzati országplafont a cég megerősítette, egyben a hosszú futamú szuverén besorolást levette a negatív figyelőlistáról, és stabil kilátással látta el.

A Fitch londoni elemzése szerint a magas olasz államadóssággal kapcsolatos aggodalmakat a közelmúltig enyhítette a GDP-arányos adósságállomány csökkenése. Miután azonban 2002 és 2005 között a GDP-érték 2 százalékának megfelelő mértékben emelkedtek a költségvetés elsődleges kiadásai, és ehhez gyenge gazdasági növekedés is járult, a csökkenési folyamat fokozatosan gyengült, és tavaly a GDP-arányos államadósság - egy évtizede először - növekedett, a GDP 2,4 százalékával egyenlő mértékben a hazai össztermék-érték 106,4 százalékára.

Az elemzés szerint az olasz gazdaság versenyképessége komoly mértékben romlott az elmúlt években: az áru- és szolgáltatásexport 2000-2005 között reálértéken 3 százalékkal csökkent, miközben a fő olasz exportpiacok összesített kereslete 23 százalékkal nőtt. Az ipari termelés értéke több mint 4,5 százalékkal elmard a 2000-ben mért csúcstól. A Fitch szerint az olasz gazdaság jelenlegi környezetében nehéz elképzelni 1 százalékot jelentősen meghaladó növekedési potenciált középtávon.

Mindemellett az elsődleges folyó kiadások az idén a jelek szerint még nőttek is a GDP arányában; ez, valamint az EU-bíróság által a vállalati gépjármű-adóztatásról nemrégiben hozott végzés az államháztartási hiányt az idén 4,8 százalékra emeli a tavalyi 4,1 százalékról. Ennél is kedvezőtlenebb azonban, hogy az államadósság várhatóan 107,6 százalékra emelkedik tovább 2006 végéig, áll a Fitch elemzésében.

Ugyancsak csütörtökön a Standard & Poor's is visszaminősítette a szuverén olasz adósságot, amely nála már két éve a Fitch által most megállapított szinten volt. Ennek megfelelően az S&P az eddigi "AA mínusz"ról egy fokozattal "A plusz"-ra sorolta át a hosszú futamú olasz állami kötelezettségeket.

A Standard & Poor's londoni elemzése szerint az olasz kormány adóemelésekkel próbálja jövőre a GDP 2,8 százalékára leszorítani a költségvetési hiányt a 2006-ra várt, egyszeri tételektől megszabadítva számolt 3,6 százalékról. Valószínűtlen azonban, hogy a deficit 2007-ben 3 százalék alá kerül, mert az intézkedési csomag egyes elemei "derűlátónak" bizonyulhatnak, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Standard & Poor's már 2004-ben leminősítette Olaszországot arra a szinte, ahonnan most tovább rontotta a besorolást, azzal az indokkal, hogy nehézségekbe ütközik a költségvetési egyensúlytalanságok kezelése, és ez nem javítja a romló olasz költségvetési helyzet kilátásait.