Átváltható kötvényeket bocsát ki az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank a csoport tulajdonában lévő saját részvényeinek egy részét átváltható kötvénystruktúra (ICES) keretében értékesíti - jelentette be az OTP Bank csütörtökön a BÉT honlapján.
Vágólapra másolva!

Az ügyletből befolyó összeget a hitelintézet az orosz Investsberbank és a Raiffeisenbank Ukraine megvásárlásának részbeni finanszírozására használja fel. Az orosz Investsberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagja korábbi információk szerint 373 millió euróba kerül, a Raiffeisenbank Ukraine 100 százalékos pakettjének vételára pedig 650 millió euró (1 EUR=264,31 HUF).

Az OTP-törzsrészvényekre átváltható kötvényeket az Opus Securities S.A. bocsátja ki zártkörű értékesítés keretében külföldi intézményi befektetőknek. Az ügylet főszervezője és egyedüli könyvvezetője a Merrill Lynch International. A pénzügyi teljesítés várható időpontja 2006. október 31. A kibocsátott átváltható kötvényeket bevezetik a Luxemburgi Értéktőzsdére.

A kibocsátás értéke londoni források szerint 535 millió euró, ami 14,5 millió saját részvényen alapul. (Az OTP csoport tulajdonában a bank féléves gyorsjelentése szerint június végén 18 199 408 darab saját részvény volt.) A kötvények kuponja londoni források szerint a tizedik évig évi 3,45 és 3,95 százalék között lesz, ezt követően három hónapos Euribor plusz 3-3,5 százalék lesz a kamat, amit negyedévente fizetnek.

Az akvizíciók fennmaradó forrásigényének finanszírozására az OTP Bank a közeljövőben egy lejárat nélküli járulékos kölcsöntőke kötvény kibocsátását tervezi. Ennek szervezésével londoni források szerint már meg is bízta lead menedzserként az UBS-t és a BNP Paribas-t. Ez lesz az OTP Bank első ilyen típusú kibocsátása, úgy tudni, a konstrukciót október 25-29. között road show-n ismertetik a befektetőkkel.