Hozzáférhető az EU jövedékiadó-adatbázisa

Vágólapra másolva!
Ingyenesen hozzáférhetővé tette az Európai Bizottság hétfőtől azt az adatbázist, amely a jövedéki adóval terhelt termékek előállításával, tárolásával, szállításával vagy fogadásával foglalkozó cégek, valamint az érintett termékcsoportok regisztrációs adatait tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete azt reméli, hogy a hivatalos adatbázis használata megkönnyíti a cégek munkáját, és segít a csalások elleni küzdelemben is. Kovács László adóügyi biztos külön örömét fejezte ki, hogy az EU-tagországok és a bizottság egyaránt aktívan bekapcsolódnak az elektronikus kereskedelem javítását célzó erőfeszítésekbe.

Az uniós szabályok szerint a jövedéki terméket (általában szeszes italokat, dohánytermékeket és üzemanyagokat) terhelő adót abban a tagországban kell megfizetni és azzal az adómértékkel, ahol a terméket kereskedelmi céllal forgalomba bocsátják. Az előírások értelmében úgynevezett jövedéki adatcsererendszert (SEED) minden tagállamnak működtetnie kell. A tagállamoknak olyan elektronikus adatbázist kell fenntartaniuk, amely tartalmazza valamennyi tagállam adóraktár engedélyesét és bejegyzett kereskedőjét, vagyis mindazokat a gazdasági szereplőket, akik az unióban jogosultak a jövedéki termékeket más tagállamból adófelfüggesztéssel (az adófizetés utolsó országra halasztásával) fogadni.

Az interneten hozzáférhetővé tett adatbázist a várakozások szerint mintegy 100 ezer gazdasági szereplő fogja használni. Egyik legfőbb előnye a 25 tagország adatbázisának egyesítése. A rendszer lehetővé teszi az érintett termékcsoportok, illetve az azokkal dolgozó cégek bejegyzési számának gyors ellenőrzését.