Kétszázszoros lehet az orvoslátogatók díja

Vágólapra másolva!
A gyógyszergazdaságosságról szóló törvénytervezet szerint a kormány jövőre szigorítaná a gyógyszerforgalmazók orvosi rendelőkben folyó promóciós és marketingtevékenységét, és jelentősen emelné az orvoslátogatók regisztrációs díját.
Vágólapra másolva!

A kormány által elfogadott, a parlamentnek pénteken benyújtott törvényjavaslat alapján az orvoslátogatók első regisztrációja után ötmillió forintot, utána évente egymillió forintot kell fizetni a forgalmazóknak. A bevétel a gyógyszerkasszához folyna be.

Jelenleg közel 2800 orvoslátogató tevékenykedik Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden 11 aktívan dolgozó orvosra egy orvoslátogató jut. Ezek regisztrációs díja - az új regisztrációkat nem számítva - évi 2,8 milliárd forintot hozhat a kasszába.

Az ötmillió forintos egyszeri és az évi egymillió forintos rendszeres regisztrációs díj lényeges emelkedés az eddigi szabályozáshoz képest, eddig ugyanis évente és fejenként mintegy ötezer forintos díjat kellett fizetniük a gyógyszergyártóknak és gyógyszerforgalmazóknak az orvoslátogatóik után.

A két legnagyobb hazai gyógyszergyártó közül a Richter orvoslátogatóinak átlagos létszáma 160-170 fő, az Egisé 150 fő. A Richternek eddig évi 800-850 ezer forintjába került az orvoslátogatók regisztrálása, jövő évtől ez az össszeg - egymillió forinttal számolva - 160-170 millió forintra emelkedik. Az Egis évi 150 millió forintos regisztrációs kiadással számolhat az eddigi 750 ezer forinttal szemben.